Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Η παρουσίαση του Audi 100 GL στην Ελλάδα και διαφημίσεις του μοντέλου (1η γενιά, 1972)

 


Τα πρώτα Audi ήρθαν στην χώρα μας το φθινόπωρο του 1965. Πρώτη επίσημη αντιπροσωπεία ήταν η "Μ. Κ. Φωστηρόπουλος" Α.Ε. Την εποχή που η γερμανική εταιρεία ξεκίνησε την ανοδική της πορεία στην ελληνική αγορά, την εκπροσώπηση της φίρμας ανέλαβε μια άλλη επιχείρηση.

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '60 η Audi ανήκε στην Volkswagen, η οποία το 1969 εξαγόρασε και την NSU. Την ίδια χρονιά οι δύο εταιρείες συγχωνεύτηκαν, σχηματίζοντας την "Audi-NSU". Κατόπιν αυτού, η μητρική εταιρεία έκρινε σκόπιμο να υπάρχει ενιαία αντιπροσώπευση για τις δύο φίρμες. Στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία της Audi ανατέθηκε στην "Α. Μανιατώπουλος - Γ. Βαγιωνής & Σια", που είχε την αντιπροσωπεία της NSU από το 1963. Η επίσημη ανακοίνωση για την ανάληψη της Audi από την συγκεκριμένη επιχείρηση, έγινε στις 5 Φεβρουαρίου 1970. 

Στην αύξηση των πωλήσεων έπαιξε ρόλο η εμφάνιση του Audi 100 LS στα 1.760 cc (12 φορ. ίπποι). Σταδιακά έκαναν την εμφάνισή τους νέες εκδόσεις του μοντέλου. Την άνοιξη του 1971 παρουσιάστηκε στην Ελλάδα -με αρκετή καθυστέρηση- το Audi 100 Coupe S, με μεγαλύτερο κινητήρα 1.871 cc (13 φορ. ίπποι) απόδοσης 115 ίππων. Η coupe εκδοχή απευθυνόταν εξαρχής σε λίγους, εφόσον η τιμή του ήταν στις 298.000 δραχμές. Λίγους μήνες αργότερα ήταν διαθέσιμες στην χώρα μας ακόμα δύο εκδόσεις, αυτή τη φορά με το κλασικό τετράθυρο αμάξωμα. 

Η πρώτη αφορούσε το "100 LS" με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και η δεύτερη το "100 GL". H επίσημη παρουσίαση έγινε ταυτόχρονα και για τις δύο εκδόσεις, στις 7 Ιανουαρίου 1972. Το Audi 100 GL ήταν σχεδιαστικά όμοιο με το ήδη γνωστό "LS", με βασική διαφορά τα τέσσερα κυκλικά φανάρια στην μάσκα. Όμως μηχανικά βασιζόταν στο Coupe S, με τον κινητήρα των 1.871 cc και την ίδια απόδοση. Παράλληλα διέθετε πλουσιότερο εξοπλισμό, με στοιχεία επίσης δανεισμένα από το coupe και πιο προσεγμένο φινίρισμα. H τιμή του κατά την εμφάνισή του στην χώρα μας ήταν 245.000 δραχμές, τιμή όχι προσιτή στο ευρύ αγοραστικό κοινό. Την ίδια εποχή το "απλό" 100 LS κόστιζε 191.000 δραχμές, ενώ με το αυτόματο κιβώτιο η τιμή ανέβαινε στις 235.000 δραχμές. Παρόλα αυτά υπήρξε αρκετά έντονη προώθηση του μοντέλου, με τίτλο "Ο νικητής". Στις καταχωρήσεις αναφέρονται αναλυτικά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά (αν και η αναφερόμενη ιπποδύναμη είναι μάλλον ολίγον υπερτιμημένη). 


Νοέμβριος 1972





B.A
Έρευνα & αρχείο © Hellenic Motor History (2021)



Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

H παρουσίαση της Lancia Fulvia Berlina στην Ελλάδα (2η σειρά, 1969)

 


H μικρομεσαία μπερλίνα της Lancia με το όνομα Fulvia είχε παρουσιαστεί το 1963. Το καλοκαίρι του 1969 η ιταλική εταιρεία παρουσίασε την 2η σειρά του μοντέλου, που είχε ανασχεδιαστεί σημαντικά τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Η ανανεωμένη έκδοση της Fulvia Berlina έκανε την επίσημη εμφάνιση της στην Ελλάδα, μέσω μιας εντυπωσιακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Lancia στην χώρα μας. 

Η "ΔΑΜΑΡ" Α.Ε αποκάλυψε το νέο μοντέλο στο ξενοδοχείο Χίλτον, στις 19 Νοεμβρίου 1969. Καλεσμένοι ήταν οι συντάκτες των αθηναϊκών εφημερίδων αλλά και πλήθος επισήμων. Ο πρόεδρος του Δ.Σ της "ΔΑΜΑΡ" Α.Ε, κ. Δαμάσκος, παρουσίασε τα νέα χαρακτηριστικά της Fulvia ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εμπορική επιτυχία του μοντέλου στην ελληνική αγορά. Πράγματι, η 2η σειρά της Fulvia Berlina αποδείχθηκε ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της Lancia στην χώρα μας, με δεδομένο ότι οι πωλήσεις της εταιρείας τα αμέσως επόμενα χρόνια σημείωσαν σημαντική άνοδο (1970-1972). 

Στην Ελλάδα η Fulvia Berlina ήταν διαθέσιμη με τον κινητήρα των 1.199 cc (8 φορ. ίπποι). Εξωτερικά χαρακτηριστική ήταν η νέα σχεδίαση της μάσκας, καθώς και του πίσω μέρους. Εσωτερικά υπήρχε νέος πίνακας οργάνων πλήρως εξοπλισμένος, επιδαπέδιο κιβώτιο ταχυτήτων 4 σχέσεων και καθίσματα νέας σχεδίασης. 

Στην δεξίωση που ακολούθησε, παρευθρέθηκαν ο υφυπουργός Εμπορίου κ. Γεώργιος Γεωργακέλος, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου κ. Αθ. Παλλάντιος, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Βιομηχανίας κ. Διον. Σπέντζας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων κ. Δημήτριος Μαρινόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Σθλλόγου Αθηνών κ. Γ. Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Βογιατζής, ο αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Τ κ. Δημητριάδης και πολλοί άλλοι. 






B.A
Έρευνα & αρχείο © Hellenic Motor History (2021)