Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Το Αμαξάκι (1957)

 


Κοινωνική/δραματική ταινία σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλη και του Νίκου Κιούση και σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου. Η πρεμιέρα έγινε στις 4 Φεβρουαρίου του 1957. 

Η ιστορία έχει ως κεντρική φιγούρα τον κυρ-Ανέστη, έναν παραδοσιακό αμαξά της Αθήνας, που εργάζεται μαζί με τον φίλο του τον Θόδωρο. Ο κυρ-Ανέστης έχει έναν γιό, τον Νίκο, που του κάνει τη ζωή δύσκολη, όμως αρχίζει να έχει προβλήματα και στην δουλειά του. Μια μέρα οι δύο αμαξάδες μαθαίνουν ότι πρέπει να φύγουν από την κεντρική πλατεία που κάνουν πιάτσα επί 30 χρόνια και να μεταφερθούν σε άλλο σημείο, λιγότερο προνομιούχο. Τα αθηναϊκά αμαξάκια αποτελούν πλέον αναχρονισμό και στην θέση τους υπάρχει πια χώρος μόνο για "αμερικάνικες και εγγλέζικες κούρσες". Ο κυρ-Ανέστης διώχνει τον γιό του από το σπίτι, με αφορμή την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε για εκείνον μια ορφανή κοπέλα, η Αννούλα , την οποία είχε παρασύρει για να κάνει το κέφι του. Αργότερα ο γιός του φεύγει στο εξωτερικό και ο κυρ-Ανέστης παίρνει την Αννούλα υπό την προστασία του. Παράλληλα, ο φίλος του ο Θόδωρος πουλάει το άλογο και την άμαξα με σκοπό να αγοράσει ένα ταξί, εφόσον δεν βλέπει να έχει μέλλον το επάγγελμα του αμαξά. Ο κυρ-Ανέστης θεωρεί προδοσία αυτή την κίνηση, πιστεύοντας ότι έτσι πλήττει περισσότερο την δουλειά τους. Ο Θόδωρος τον συμβουλεύει να πουλήσει και εκείνος την άμαξά του και να κάνει κάτι άλλο, όμως ο κύρ-Ανέστης είναι αμετανόητος: "Εγώ αμαξάς γεννήθηκα, αμαξάς θα πεθάνω"! Όμως κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να σταματήσει αυτή τη δουλειά, όταν το γέρικο άλογό του δεν μπορεί πια να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Για να καταφέρει να επιβιώσει, γίνεται πλανόδιος πωλητής τσιγάρων. Η υγεία του όμως κλονίζεται ανεπανόρθωτα... 

Αξιόλογη παραγωγή της Φίνος Φιλμ, με ωραίες ερμηνείες και άρωμα παλιάς Αθήνας. Το αυτοκίνητο εδώ δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως είναι το μέσο για να τονιστεί η αντίθεση μεταξύ παλιού και νέου. Τα αμερικάνικα ταξί είναι η πρόοδος και ο "πολιτισμός", σε μια εποχή που οτιδήποτε παλιό θεωρείται ξεπερασμένο και αρχίζει να μπαίνει στο περιθώριο. Και φυσικά εξαίρεση δεν αποτελούν οι άμαξες και οι ρομαντικοί αμαξάδες. 

Πρωταγωνιστούν: Ορέστης Μακρής, Βασίλης Αυλωνίτης, Αντιγόνη Βαλάκου, Χρίστίνα Καλογερίκου, Στέφανος Στρατηγός, Γεωργία Βασιλειάδου, Παντελής Ζερβός, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Ερρίκος Κονταρίνης. 

Η ταινία έκοψε 138.620 εισιτήρια και ήρθε στην πρώτη θέση τη σαιζόν 1956-1957. 




Β.Α
Hellenic Motor History © (2022)


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

1987: H εγχώρια αγορά αυτοκίνητου σε αδιέξοδο και η κατάσταση στην Ε.Ο.Κ

 


"Πρώτα με κριτήρια... ευρωπαϊκά" έγραφε η καταχώρηση της Kosmocar για τα αυτοκίνητα της Volkswagen & Audi, τον Απρίλιο του 1987. Όμως εκείνη την εποχή η ελληνική αγορά αυτοκινήτου δεν πληρούσε κανένα από τα... ευρωπαϊκά κριτήρια. Μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ το 1981, οι συνθήκες στον χώρο του αυτοκινήτου όχι μόνο δεν έγιναν πιο ευνοϊκές αλλά σταδιακά επιδεινώθηκαν. Η υψηλή φορολογία του "Ι.Χ" ήταν η βασική προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να ρέει άφθονο ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία από τις πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων, παρά το γεγονός ότι αυτές παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, η αγορά αυτοκινήτου ήταν διαρκώς εκτεθειμένη στις απότομες μεταβολές της οικονομικής πολιτικής. Αυτό είχε ως συνέπεια να "μην ξέρουν τι τους ξημερώνει", τόσο οι εισαγωγικές επιχειρήσεις όσο και οι υποψήφιοι αγοραστές. Χαρακτηριστική ήταν η αναστάτωση που προκλήθηκε στην αγορά (γενικώς) από την υποτίμηση της δραχμής, τον Οκτώβριο του 1985. Το 1986 ο γενικός μέσος δείκτης λιανικών τιμών στα επιβατικά αυτοκίνητα, αυξήθηκε κατά 49% και ζήτηση για καινούργια αυτοκίνητα ήταν κατά 17% μειωμένη. Παράλληλα το μερίδιο των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό για όλη την δεκαετία, καλύπτοντας το 32.2% επί του συνόλου των επιβατικών. 

Το 1987 ήταν ήδη ξεκάθαρο πως η πολιτική σχετικά με το "Ι.Χ" αυτοκίνητο στην χώρα μας, ήταν αδιέξοδη. Τα έσοδα από την φορολογία στα καινούργια αυτοκίνητα ήταν σημαντικά (γύρω στα 64 δισ. δραχμές το 1985, κοντά στα 70 δισ. δραχμές το 1986), όμως παράλληλα υπήρχαν σημαντικές εκροές συναλλάγματος για την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Επιπλέον, ο στόλος κυκλοφορούντων οχημάτων στην Ελλάδα ήταν γηρασμένος, με αρνητικές συνέπειες στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικότερα στην πρωτεύουσα. Όμως, ενώ ήδη στην αρχή του έτους ένα μέσο μικρομεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο στους 8 φορ. ίππους στοίχιζε γύρω στα 2.000.000 δρχ., πολύ σύντομα ο Έλληνας καταναλωτής θα είχε να επωμισθεί μια επιπλέον επιβάρυνση. Ήταν η καθιέρωση του Φόρου Προστειθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α), που εφαρμόστηκε στην χώρα μας από 1/1/1987. Η Ελλάδα είχε υποχρέωση να θέσει σε ισχύ τον Φ.Π.Α ως χώρα-μέλος της Ε.Ο.Κ. κάτι που έγινε με καθυστέρηση τριών ετών. 

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα ήταν η χώρα με την υψηλότερη φορολογία στα επιβατικά αυτοκίνητα, μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ο.Κ. Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις υπήρχαν και στην Δανία, που όμως είχε τριπλάσιο κατά κεφαλήν εισόδημα συγκριτικά με την χώρα μας. Η Ιταλία είχε θέσει υψηλότερους συντελεστές Φ.Π.Α για τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης άνω των 2.000 cc και με κινητήρες πετρελαίου άνω των 2.500 cc (38%), γεγονός που τα καθιστούσε ως "είδη πολυτελείας". Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία έδινε έμφαση στις κατηγορίες κάτω από αυτά τα όρια. 

Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον πραγματοποιήθηκε η ετήσια έκθεση αυτοκινήτου "Auto Moto", από τις 24 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου '87, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στα πλαίσια της διοργάνωσης, η "Νικ. Ι. Θεοχαράκης" Α.Ε παρουσίασε στην χώρα μας τη νέα γενιά των δημοφιλών Sunny & Cherry. Όμως η πορεία των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά ήταν πτωτική, με μόλις 16.892 ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων στο τετράμηνο του έτους (-19%). Στο ίδιο διάστημα διατέθηκαν 8.388 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Η μείωση για το σύνολο του έτους ήταν -22.5% για τα καινούργια και -23.7% για τα μεταχειρισμένα, όμως τα τελευταία συνέχισαν να καλύπτουν σημαντικό μερίδιο επί του συνόλου των επιβατικών, με το 31.9% της αγοράς. 

Την 1η Σεπτεμβρίου 1987 καθιερώθηκε ο υποχρεωτικός έλεγχος των οχημάτων στα Κ.Τ.Ε.Ο. Σε δημοσίευμα στην εφημερίδα "Έθνος", με τίτλο "Πρεμιέρα στον Χολαργό με... υπέροχες σακαράκες" (1/9/1987), αναφέρεται πως το 90% των αυτοκινήτων που πέρασαν από έλεγχο "κόπηκαν", είχαν δηλαδή ελλείψεις ή βλάβες που έχριζαν επισκευής. Κάτι μάλλον λογικό με δεδομένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα αυτοκίνητα ήταν της δεκαετίας του...'50! Την ίδια περίοδο οι αρμόδιοι άρχισαν να "προβληματίζονται" για το μέλλον της αγοράς αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη ήδη απασχολούσε το θέμα της σύγκλισης της φορολογίας στα αυτοκίνητα, μεταξύ των κρατών-μελών. Η Γαλλία και η Ιταλία έκαναν αναπροσαρμογή στο Φ.Π.Α εκείνη την χρονιά, προς αυτή την κατεύθυνση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έδειχνε και πολύ πρόθυμη να προβεί σε άμεσες ενέργειες αλλά αρκέστηκε σε υποθετικά σενάρια και δηλώσεις, ενίοτε αντιφατικές. Ο Έλληνας μάθαινε πως μάλλον θα έπρεπε να περιμένει ως το 1992 για φθηνότερο αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα μάθαινε πως μπορεί να υπήρχε σταδιακή μείωση στην φορολογία το αμέσως επόμενο διάστημα! Ένα άλλο ζήτημα που είχε αρχίσει να απασχολεί έντονα την κυβέρνηση ήταν τα... ταξί. Τα πετρελαιοκίνητα Δ.Χ επιβατικά ήταν στο στόχαστρο, διότι είχαν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρωτεύουσα. Κατά συνέπεια, εντός του 1987, έγινε γνωστή η πρόθεση για κατάργηση της πετρελαιοκίνησης στα ταξί και η αντικατάστασή τους με οχήματα υγραερίου ή αμόλυβδης βενζίνης. 

Ο μέσος όρος του γενικού δείκτη των λιανικών τιμών στα επιβατικά αυτοκίνητα αυξήθηκε το 1987 κατά 17%. Μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον (διολίσθηση της δραχμής κλπ), με αβεβαιότητα και αναμονή , οι πωλήσεις στα καινούργια το 1987 περιορίστηκαν στις 50.501 μονάδες. Ας δούμε τις πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων σε ορισμένες από τις χώρες-μέλη της Ε.Ο.Κ εκείνη την εποχή (από τις συνολικά 12). 


 
Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ στην Βρετανία οι πωλήσεις έσπασαν το φράγμα των 2 εκατομμυρίων μονάδων, για πρώτη φορά στην ιστορία. Στην Δανία υπήρξε σημαντική πτώση, όμως τα επόμενα χρόνια σημειώθηκε περαιτέρω υποχώρηση. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μέσα στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης βρέθηκαν τρεις ιαπωνικές φίρμες (Toyota, Mazda, Nissan). Το ίδιο συνέβη και στην Ολλανδία, που οι συνολικές πωλήσεις γνώρισαν μικρή πτώση, όμως παρέμειναν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η Nissan ανέβηκε πέντε θέσεις το 1987 (5η), ενώ η Toyota και η Mazda κέρδισαν μια θέση, τερματίζοντας στην 6η και 10η θέση αντίστοιχα. Στην Ελλάδα η αγορά είχε τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στην αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων, έντονη ήταν η παρουσία των κατασκευαστών από την Ανατολική Ευρώπη, με ποσοστό 18.8% και 9.485 πωλήσεις. Ακόμα ένα στοιχείο ήταν η εξάρτηση των διαφόρων αντιπροσωπειών από μοντέλα με κινητήρες μικρού κυβισμού, έως 1.200 cc. Κάποιες είχαν την δυνατότητα να εισάγουν ορισμένα μοντέλα με κινητήρες μικρότερους από τους βασικούς στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνη τη χρονιά ήταν η Lancia Delta 1.100 (με τον γνωστό κινητήρα του ομίλου Fiat), σε μια προσπάθεια της "ΛΑΜΔΑ" Α.Ε να τονώσει τις πωλήσεις της. Πράγματι, η Lancia γνώρισε το 1987 άνοδο κατά 62.6%, αν και το ποσοστό της επί του συνόλου παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, με 1.5%. 
Ενδεικτικά, οι πρώτες πέντε σε πωλήσεις εταιρείες σε ορισμένες αγορές της Ε.Ο.Κ. ήταν οι εξής: 




H μικρομεσαία Delta με τον κινητήρα των 1.116 cc ήταν η μοναδική ρεαλιστική πρόταση για την ελληνική αντιπροσωπεία να βελτιώσει τις πωλήσεις της σε μια "περίεργη" αγορά. Έως τότε ο βασικός κινητήρας ήταν στα 1.300 cc. Ανάλογες λύσεις ακολούθησαν και αντιπροσωπείες από άλλες φίρμες.στην χώρα μας. Η καταχώρηση είναι από τον Ιανουάριο του 1987. 






Β.Α
Hellenic Motor History © (2022)
Στοιχεία πωλήσεων: ΣΕΑΑ. VDA (Γερμανία), CCFA (Γαλλία), SMMT (Βρετανία), FEBIAC (Βέλγιο), UNRAE (Ιταλία)
Με πληροφορίες από eur-lex.europa.eu


Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου το 2021. Θετικό πρόσημο στις πωλήσεις επιβατικών, άνοδος στα επαναφορτιζόμενα οχήματα.

 


To 2021 ήταν μια ακόμα δύσκολη χρονιά για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου στο σύνολό της. Στις χώρες της Ε.Ε οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων για όλο το έτος κινήθηκαν πτωτικά κατά -2.4% . Στην Γερμανία, την μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη, υπήρξαν απώλειες -10.1%. Στην Γαλλία οι ταξινομήσεις ήταν οριακά αυξημένες (+0.5%), ενώ στην Ιταλία τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα (+5.5%), όμως μετά από μια πολύ άσχημη χρονιά. Οριακή αύξηση υπήρξε και στην Ισπανία (+1.0%), όπου επίσης είχε προηγηθεί μια πολύ κακή χρονιά. Από τις αγορές μεσαίου μεγέθους, σημαντικές απώλειες υπήρξαν στο Βέλγιο (-11.2%) και στην Ολλανδία (-9.2%), ενώ στην Αυστρία οι απώλειες ήταν περιορισμένες (-3.6%). Μικρή αύξηση παρουσίασε η Σουηδία (+3.1), όμως οι αγορές που πέτυχαν σημαντική άνοδο δεν ήταν σε θέση να δώσουν την απαραίτητη ώθηση συνολικά, εφόσον το μέγεθός τους είναι μικρό. Μεταξύ αυτών και η ελληνική αγορά. Οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων στην χώρα μας το 2021, ανήλθαν στις 100.911 μονάδες έναντι 80.977 την προηγούμενη χρονιά (+24.6%).  

Όπως ήταν αναμενόμενο στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε η Toyota, με ποσοστό 13.0% και 13.164 μονάδες. Η Peugeot ανέπτυξε μεγάλη δυναμική κατά την διάρκεια του έτους, εξασφαλίζοντας με άνεση την 2η θέση με ποσοστό 10.5% και 10.581 μονάδες. Στην 3η θέση βρέθηκε η Hyundai, με 8.7% και 8.809 μονάδες (+68.6%). H Volkswagen αρκέστηκε στην 4η θέση, με 7.4% και 7.464 μονάδες, ενώ η Opel διατήρησε την 5η θέση που είχε και το 2020, με 5.8% και 5.812 μονάδες. To best seller της ελληνικής αγοράς ήταν για ακόμα μια χρονιά το Toyota Yaris, με 4.783 πωλήσεις. H κατηγορία B ήταν η δημοφιλέστερη το 2021 με συνολικά 48.734 μονάδες, εκ των οποίων οι 22.179 αφορούν την υποκατηγορία των B-SUV μοντέλων. Τα μικρομεσαία (κατηγορία C) πέτυχαν πωλήσεις 34.252 μονάδων, από τις οποίες οι 21.590 ήταν τα C-SUV μοντέλα. 




To Peugeot 2008 ήταν με διαφορά το δημοφιλέστερο μοντέλο στα B-SUV και ένα από τα δημοφιλέστερα της κατηγορίας B συνολικά. Φυσικά το best seller της Peugeot στην χώρα μας ήταν και το 2021 το "κλασικό" 208, που ήρθε 2ο στην γενική κατάταξη.


Πως κινήθηκε όμως το κομμάτι των επαναφορτιζόμενων αυτοκινήτων στην χώρα μας το 2021; 
Είναι γνωστό πως η ελληνική πολιτεία επιδοτεί την αγορά  για αυτοκίνητα μηδενικών ή πολύ χαμηλών ρύπων, μέσω του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά". Τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάλυψαν την χρονιά που μας πέρασε το 6.9% της αγοράς με 6.961 μονάδες, έναντι 2.4% και 2.135 το προηγούμενο έτος. Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV) κάλυψαν το 2.16% της εγχώριας αγοράς, με 2.176 μονάδες. Κατά συνέπεια, το μερίδιο τους παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στην χώρα μας. Αυτό αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, όμως υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση να διανυθεί. Πρώτo σε πωλήσεις BEV μοντέλο ήταν το Tesla Model 3, με 522 μονάδες. Η αμερικάνικη εταιρεία πέτυχε το 2021 συνολικά 598 πωλήσεις (0.6%) και ήρθε στην 22η θέση της γενικής κατάταξης. Αρκετά καλές επιδόσεις πέτυχε η Volkswagen, που ήρθε στην 2η θέση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με συνολικά 337 μονάδες. Το πρώτο όμως σε πωλήσεις συνολικά στην κατηγορία των επαναφορτιζόμενων αυτοκινήτων, ήταν το υβριδικό Volvo XC40, με 622 πωλήσεις. 





Tesla Model 3






Β.Α
Hellenic Motor History © (2022)
Στοιχεία: ΣΕΑΑ


 

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Η αγορά αυτοκινήτου στην Νορβηγία. Ολοκληρωτική στροφή στην ηλεκτροκίνηση.

 


To 2021 οι πωλήσεις των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων στην Νορβηγία, ανήλθαν στις 176.276 μονάδες (+24.7%). Η επίδοση αυτή αποτελεί ρεκόρ 35ετίας για την αγορά αυτοκινήτου εκεί, αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο βρίσκεται αλλού.

Πλέον έχουμε μπει στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, όμως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ακόμα στα πρώτα στάδια της νέας τάσης στην αυτοκίνηση. Οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών κρατών έχουν ορίσει το 2030 ως το έτος που θα γραφτούν οι τίτλοι τέλους για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στα καινούργια αυτοκίνητα. Μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση, στην περίπτωση της οποίας ο στόχος αυτός μοιάζει να είναι υπερβολικά φιλόδοξος! 

Στην Νορβηγία δεν φαίνεται να έχουν ανάλογα θέματα. Το 2020 οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων (ηλεκτρικά) κάλυψαν το 54.3% επί του συνόλου ενώ τα υβριδικά ένα επιπλέον 29.1%, δηλαδή συνολικά το 83.4% της αγοράς. Το 2021 το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε στο 64.5%, με 113.751 μονάδες. Τα υβριδικά παρουσίασαν μικρή πτώση με μερίδιο 27.2% και 47.946 μονάδες, η πλειοψηφία των οποίων στην κατηγορία των επαναφορτιζόμενων υβριδικών μοντέλων. Αυτό σημαίνει ότι το 2021 την αγορά αυτοκινήτου στην Νορβηγία κάλυψαν σε ποσοστό 91.7% αυτοκίνητα μηδενικών ή πολύ χαμηλών ρύπων! Τα αμιγώς βενζινοκίνητα αυτοκίνητα περιορίστηκαν στο 4.2% για το σύνολο της χρονιάς, ενώ τα πετρελαιοκίνητα στο 4.0%. 

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η Νορβηγία αποτελεί αυτή τη στιγμή την ευρωπαϊκή αγορά με την μεγαλύτερη δυναμική στο θέμα της ηλεκτροκίνησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι περισσότεροι Νορβηγοί οδηγούν πλέον ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Έως τα τέλη του 2020 κυκλοφορούσαν στην Νορβηγία 340.002 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (+30.4%) και 272.144 υβριδικά (επαναφορτιζόμενα ή μη). Παράλληλα κυκλοφορούσαν 951.745 αμιγώς βενζινοκίνητα επιβατικά αυτοκίνητα και 1.259.233 με κινητήρα diesel. Κατά συνέπεια και η Νορβηγία βρίσκεται ακόμα σε μεταβατική περίοδο, όμως φαίνεται να έχει επιταχύνει την διαδικασία. Άλλωστε η κυβέρνηση ευνοεί την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την απαλλαγή τους από τον Φ.Π.Α, που για τα συμβατικά αυτοκίνητα ανέρχεται στο 25%. Επιπλέον τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης φορολογούνται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων (CO2 & NOx). Αυτό καθιστά τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα με υψηλότερες εκπομπές ρύπων ιδιαίτερα ακριβά. Τα παραπάνω δεν αγγίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν και υπάρχουν προτάσεις ώστε να ισχύει κανονικά ο Φ.Π.Α για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αξίας πάνω από 600.000 Κορόνες Νορβηγίας (περίπου €60.000). Πάντως οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν τα τελευταία χρόνια μια σειρά από διευκολύνσεις, όπως η δυνατότητα χρήσης των ειδικών λωρίδων για τα λεωφορεία, μειωμένες χρεώσεις σε διόδια και parking και χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας. Ορισμένα από τα κίνητρα ενδέχεται να περιοριστούν ή να καταργηθούν στο μέλλον, όμως ο στόχος που έχει τεθεί  για την πώληση αποκλειστικά αυτοκινήτων με μηδενικούς ρύπους έως το 2025, φαίνεται πως θα επιτευχθεί πριν εκπνεύσει η διορία. 


Volkswagen ID.4


Είναι ευνόητο πως το 2021 στην Νορβηγία πρωταγωνίστησαν οι εταιρείες με σαφή προσανατολισμό στην ηλεκτροκίνηση. Στην κορυφή βρέθηκε η Tesla με μερίδιο 11.6% και 20.397 μονάδες, έναντι 6.2% και 8.737 μονάδες το 2020 (+113.5%). Στην 2η θέση ήρθε η Volkswagen η οποία είχε σημαντικές απώλειες. Το 2020 ήταν η Νο 1 εταιρεία στην Νορβηγία με μερίδιο 13.6% και 19.273 πωλήσεις, όμως την χρονιά που πέρασε αρκέστηκε στο 9.6% και 16.926 πωλήσεις (-12.2%). Άνοδο κατά 22.7% παρουσίασε η Toyota, που κατέκτησε την 3η θέση με 15.807 πωλήσεις έναντι 12.882 το 2020, όμως το ποσοστό της ανήλθε στο 9.0% από 9.1%. Δημοφιλέστερο μοντέλο το 2021 ήταν το Tesla Model 3 με 12.058 πωλήσεις  Στην 2η θέση ήταν το Toyota RAV4 με 8.928 πωλήσεις και στην 3η το Volkswagen ID.4 με 8.645 πωλήσεις. 

Η Νορβηγία αφήνει πίσω τους κινητήρες εσωτερικής καύσης με ταχείς ρυθμούς. Με τα καινούργια αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας να κατέχουν ένα μικρό ποσοστό της αγοράς το 2021, είναι μάλλον ασφαλές να προβλέψουμε ότι το 2022 θα εξαφανιστούν εντελώς ως επιλογή μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών. Είναι ενδεικτικό πως τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών στην Νορβηγία ανήλθαν σε 20.657 μονάδες, με τα 13.803 να είναι ηλεκτρικά και τα 5.358 υβριδικά. Οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα βενζίνης ήταν μόλις 686 μονάδες και αυτές των diesel μόλις 720 μονάδες. 




To Toyota RAV4 ήταν το 2ο σε πωλήσεις μοντέλο στην Νορβηγία το 2021. Η απλή υβριδική έκδοση κοστίζει από 443.200 ΝΟΚ (περίπου €44.380) ενώ στην έκδοση Plug-in Hybrid η τιμή του ξεκινάει από 559.600 ΝΟΚ (περίπου €56.000). 
[Τιμές από toyota.no]


 

 

 




Β.Α
Hellenic Motor History © (2022)
Στοιχεία πωλήσεων: BIL & OFV
Στοιχεία κυκλοφορούντων αυτοκινήτων: SSB (Norway) 
Με πληροφορίες από BIL & elbil.no


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Τζιπ, Περίπτερο Κι'Αγάπη (1957)

 

Ο Τάσος (Ν. Σταυρίδης) διατηρεί περίπτερο σε μια συνοικία της Αθήνας και είναι ερωτευμένος με την Φούλα, μια μοδίστρα. Όμως, για την ίδια γυναίκα ενδιαφέρεται και ο Τώνης (Γ. Γκιωνάκης), συνέταιρος του εύπορου Θανασέα που μένει στη γειτονιά. Ο Τώνης είναι ένας ελαφρόμυαλος νέος που τον ενδιαφέρει μόνο να επιδεικνύει τα χρήματά του, κυκλοφορεί με ένα τζιπ και παριστάνει τον γόη.
Έτσι, πολύ γρήγορα θαμπώνει τη Φούλα με τις υποσχέσεις του για μια καλύτερη ζωή.
Ο Τάσος δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Μια μέρα η τύχη θα τον οδηγήσει να την σώσει από τα χέρια του Τώνη όταν αυτός της επιτίθεται ερωτικά σε μια παραλία, παρά τη θέληση της. Μαζί με τον Τάσο είναι και ο φίλος του ο Βαγγέλης.
Πάνω στον καυγά, ο Τώνης μένει αναίσθητος και τότε οι δύο φίλοι και η Φούλα το σκάνε με το τζιπ του.
Με τα πολλά φτάνουν στη γειτονιά τους, όμως ο Τάσος που βρίσκεται στο τιμόνι χωρίς να γνωρίζει πολλά από οδήγηση, ρίχνει κατά λάθος το όχημα πάνω στο περίπτερο και το καταστρέφει. Βέβαια στο τέλος όλα θα πάνε καλά τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους και η Φούλα θα γίνει δική του.

Μια χαριτωμένη κωμωδία με ωραίες ερμηνείες και έντονο το άρωμα της παλιάς Αθήνας, πίσω στην δεκαετία του '50.
Ανάμεσα στα λίγα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους τηε πρωτεύουσας, υπάρχουν και τα τζιπ που περνούν με ταχύτητα δίπλα από το περίπτερο. Αυτά αποτελούν τον μόνιμο φόβο του ιδιοκτήτη του και τα αποκαλεί "σκοτώστρες". Έχει διαρκώς την έγνοια μη πέσει κανένα πάνω του και το διαλύσει. Τελικά η μοίρα τον οδηγεί να το ρίξει μόνος του με ένα τζιπ!

Το σενάριο είναι του Κώστα Μαίανδρου και η σκηνοθεσία της Μαρίας Πλυτά ("Τα Αρραβωνιάσματα", "Εύα", "Δούκισσα της Πλακεντίας" κ.α), σε παραγωγή της Ανζερβός. Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 18 Φεβρουαρίου 1957


Παίζουν: Νίκος Σταυρίδης, Νίκος Ρίζος, Γιάννης Γκιωνάκης, Μαρίκα Νέζερ, Κώστας Χατζηχρήστος, Σοφία Ματδιουδάκη (Σωφρονία), Σούλα Εμμανουήλ, Δήμος Σταρένιος, Βίλμα Κύρου, Φραγκίσκος Μανέλλης, Κούλα Αγαγιώτου, Κώστας Πομόνης, Διονυσία Ρώη.

Η ταινία έκοψε 34.324 εισιτήρια και ήρθε στην 10η θέση ανάμεσα σε 30 ταινίες, τη σαιζόν 1956-1957.

 




Β.Α
Hellenic Motor History © (2022)

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

H αγορά αυτοκινήτου στην Βρετανία το 2021. Νέο σκηνικό και ανατροπές σε μια δύσκολη χρονιά.

 


Το 2021 είναι πλέον παρελθόν και δεν χρειάζεται να ειπωθεί πως ήταν ακόμα μια δύσκολη χρονιά για την αγορά αυτοκινήτου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εξαίρεση δεν αποτέλεσε η Μ. Βρετανία. Οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων σημείωσαν οριακή αύξηση μόλις κατά 1.0%, με συνολικά 1.647.181 μονάδες έναντι 1.631.064 το 2020. Τον Δεκέμβριο οι ταξινομήσεις επιβατικών ανήλθαν στις 108.596 μονάδες, έναντι 132.682 τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (-18.2%). Τα νούμερα αυτά υπογραμμίζουν τις συνέπειες που προκύπτουν από την πανδημία Covid-19 και την έλλειψη ημιαγωγών στην βιομηχανία. Συγκριτικά με τα προ-πανδημίας στοιχεία η αγορά κινήθηκε πτωτικά κατά -28.7% έναντι του 2019. Συνολικά, το 2021 ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά από το 1992, όταν είχαν ταξινομηθεί 1.594.000 αυτοκίνητα. 

Ανεξάρτητα από τα χαμηλές επιδόσεις, το 2021 έφερε ανατροπές στα δεδομένα της βρετανικής αγοράς αυτοκινήτου. Αρχικά, για πρώτη φορά από το 1972 το best seller στην Βρετανία δεν ανήκει στην Ford. Στην κορυφή των πωλήσεων βρέθηκε το Vauxhall Corsa, με 40.914 μονάδες. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της φίρμας, που έσπασε μια παράδοση 49 ετών. Επιπλέον, η Ford δεν τερμάτησε πρώτη ούτε στην γενική κατάταξη, εφόσον την 1η θέση στην Βρετανία το 2021 κατέκτησε η Volkswagen, με 147.826 μονάδες. Κατά συνέπεια την χρονιά που πέρασε έσπασε ολοκληρωτικά το κατεστημένο της Ford στην Βρετανία. 'Οσον αφορά στις συνολικές πωλήσεις, η Ford βρισκόταν στην κορυφή από το 1977. Το χειρότερο για την Ford είναι πως δεν βρέθηκε καν στην πρώτη τριάδα της κατάταξης, αλλά τερμάτησε στην 4η θέση των πωλήσεων πίσω από τις Audi και BMW (έστω και με μικρή διαφορά)! 

Σημαντικό είναι βέβαια και το θέμα της μετακίνησης του αγοραστικού κοινού σε αυτοκίνητα χαμηλών ή μηδενικών ρύπων. Οι κατηγορίες των BEV, PHEV και HEV ανήλθαν σε συνολικά 452.527 μονάδες (+58.7%), ενώ άνοδο παρουσίασαν και τα MHEV με 296.778 μονάδες (+64.7%). Τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα BEV πέτυχαν 190.727 πωλήσεις το 2021, περισσότερες από τις συνολικές πωλήσεις την περίοδο 2016-2020 που ταξινομήθηκαν 185.471 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Tesla Model 3 ήταν το 2ο δημοφιλέστερο μοντέλο στην Βρετανία, με 34.783 πωλήσεις. Πάντως τα βενζινοκίνητα επιβατικά κατείχαν και το 2021 την πρώτη θέση, με μερίδιο αγοράς 46.3% και 762.103 μονάδες (-15.7%). Αυτό πιθανότατα θα αλλάξει θεαματικά τα αμέσως επόμενα χρόνια, όμως μεγάλο πλήγμα έχουν ήδη υποστεί τα αμιγώς πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Το 2021 οι πωλήσεις τους ανήλθαν σε 135.773 μονάδες έναντι 261.772 το 2020 (-48.1%) και το μερίδιο τους επί του συνόλου περιορίστηκε στο 8.2% από 16.0%. 

Όμως δεν φαίνεται να είναι όλα ρόδινα. Την χρονιά που πέρασε η Βρετανία ήταν η δεύτερη σε όγκο μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά στα BEV και η τρίτη μεγαλύτερη στα plug-in αυτοκίνητα, αν και ήρθε συνολικά στην 9η θέση πανευρωπαϊκά στα BEV σε σχέση με το μερίδιο αγοράς που κατέχουν. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τα οικονομικά κίνητρα για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου καθώς και τις παροχές για τους οικιακούς φορτιστές, θέτει σε κίνδυνο τους φιλόδοξους στόχους που η ίδια έχει θεσπίσει για την ηλεκτροκίνηση έως το 2030. Επιπρόσθετα, ο αργός ρυθμός επέκτασης του δημόσιου δικτύου φορτιστών, είναι πιθανό να επιβραδύνει την ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Έρευνα έδειξε πως στα τέλη του 2019 αντιστοιχούσε ένας δημόσιος σταθμός φόρτισης για κάθε 11 αυτοκίνητα, ενώ ως τα τέλη του 2020 η αναλογία είχε διαμορφωθεί στον έναν σταθμό φόρτισης για κάθε 16 αυτοκίνητα. Το συμπέρασμα είναι ότι η ενίσχυση των απαραίτητων υποδομών πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από την άνοδο στην ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ιδιαίτερα αν γίνει σύγκριση με άλλες χώρες που διαθέτουν ανεπτυγμένη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ενώ λοιπόν στην Βρετανία η αναλογία είναι 16:1 στην Ν. Κορέα είναι 3:1, στην Ολλανδία 5:1, στην Κίνα 9:1, στην Γαλλία 10:1, ενώ το Βέλγιο και η Ιαπωνία έχουν την ίδια αναλογία 13:1. Μόνο η Γερμανία φαίνεται πως μένει ελαφρώς πίσω, με αναλογία κάλυψης 17:1. 



H Volkswagen κατέκτησε την κορυφή στην βρετανική αγορά το 2021, με τα Polo και Golf μέσα στα 10 δημοφιλέστερα μοντέλα. 


Πηγή: SMMT


Μια δύσκολη χρονιά για τον χώρο του αυτοκινήτου στην Βρετανία, όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, το 2021 έφερε νέα δεδομένα και εκπλήξεις που ήταν δύσκολο να προβλέψει κάποιος μερικά χρόνια πριν. Η Vauxhall είχε μικρές απώλειες (-4.2%) και ήρθε στην 7η θέση, όμως το νέο Corsa σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και έγινε το best seller στην βρετανική αγορά. Aπό το σύνολο των 40.914 μονάδων, οι 5.605 αφορούσαν την "καθαρή" έκδοση Corsa-e. Η Volkswagen κυριαρχησε το 2021 κατακτώντας την κορυφή, με τα Polo και Golf να διαγράφουν για ακόμα μια χρονιά πολύ επιτυχημένη πορεία. Πόντους έδωσε και το ηλεκτρικό ID.3, που ήταν το 3ο σε πωλήσεις ηλεκτρικό μοντέλο με 11.032 μονάδες. Το Tesla Model 3 ήταν ο ηγέτης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν Νο 1 σε πωλήσεις μοντέλο, με 9.612 μονάδες! Μεγάλος ηττημένος η Ford, που είχε σημαντικές απώλειες (-23.9%) και εκτοπίστηκε από την πρώτη θέση για πρώτη φορά από την δεκαετία του '70. Το υπερ-επιτυχημένο Fiesta υποχώρησε σημαντικά, ενώ την τιμή των όπλων έσωσε το Puma, που ήταν το μοναδικό μοντέλο της εταιρείας στην πρώτη δεκάδα (Νο 8). Μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις είχε η MG, με 30.600 μονάδες έναντι 18.415 το 2020 (+66.2%), χάρη στα ιδιαίτερα προσιτά ηλεκτρικά της μοντέλα. 





Tesla Model 3






Β.Α
Hellenic Motor History © (2022)
Στοιχεία: SMMT

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Η πυρκαγιά στο αυτοκίνητο της Άννα Φόνσου το 1965.

 



Στις αρχές Νοεμβρίου του 1965 μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την γνωστή ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου, Άννα Φόνσου. Ενώ οδηγούσε επί της οδού Ντέκα (σημερινή Μητροπόλεως), ξαφνικά το αυτοκίνητό της, μάρκας Simca, τυλίχθηκε στις φλόγες. Η ηθοποιός ακινητοποίησε το όχημα, κατέβηκε από αυτό και αμέσως άρχισε να παρακαλάει τους περαστικούς για βοήθεια. Όμως κανείς δεν έδειξε να συγκινείται από τις κραυγές αγωνίας της διάσημης σταρ, πιθανότατα διότι όλοι πίστευαν πως πρόκειται για... γύρισμα κάποιας σκηνής από ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε! Τελικά ένας νεαρός προθυμοποιήθηκε να καλέσει την αστυνομία. Ο αξιωματικός του κέντρου της Αμέσου Δράσεως, κ. Γ. Νηστικούλης, έστειλε επί τόπου δύο περιπολικά, έχοντας δώσει εντολή στα πληρώματα να σβήσουν την φωτιά με τους πυροσβεστήρες των οχημάτων τους. 
Μετά το σβήσιμο της φωτιάς η Άννα Φόνσου έστεκε απαρηγόρητη, λέγοντας πως η καταστροφή δεν θα την ένοιαζε τόσο, αν το αυτοκίνητο δεν ήταν δώρο. 






Β.Α
Hellenic Motor History © (2022)
Mε πληροφορίες από τις εφημερίδες "Έθνος" (10/11/1965) και "Μακεδονία" (11/11/1965)