Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Η DAF στην Ελλάδα.


H ολλανδική DAF ξεκίνησε την παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων το 1959. Η αρχή έγινε με το "600", ένα μικρό δίπορτο μοντέλο πόλης (όπως ήταν και όλα τα επόμενα) και σύντομα, το 1961, ακολούθησε η έκδοση με τον κινητήρα των 750 κ.εκ (Daffodil). Tο βασικό χαρακτηριστικό τους ήταν το αυτόματο κιβώτιο συνεχούς μεταβλητής μετάδοσης, που η εταιρία ονόμαζε Variomatic. 
Στην Ελλάδα, τα πρώτα αυτοκίνητα ήρθαν λίγο αργότερα, το πιθανότερο στα τέλη Φεβρουαρίου 1962. Επίσημη αντιπροσωπεία ήταν η "ΙΜΠΟΡΤΕΞ" Α.Ε. που έφερνε στη χώρα μας και τα Peugeot, με έδρα στη Λ. Συγγρού 93. Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση βρισκόταν επί της Λέοντος Σοφού 15.
Το μικρό DAF βρισκόταν στη κατηγορία των 5 φορολογήσιμων ίππων και ήταν ιδιαίτερα οικονομικό σε κατανάλωση. Τη πρώτη χρονιά διάθεσης τους (1962) οι πωλήσεις της DAF στη πρωτεύουσα έφτασαν τις 26 μονάδες. O αριθμός αυτός δεν απέχει πολύ από το μέσο όρο πωλήσεων που πέτυχε τα επόμενα χρόνια πανελλαδικά. 

To 1971 την αντιπροσωπεία των ολλανδικών αυτοκινήτων ανέλαβε η "Β. ΒΑΣΟΣ" ΑΒΕ, με καταστήματα στη Λεωφ. Αθηνών 165 και στην Λεωφ. Συγγρού 126. 
Αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του '70, η DAF εξαγοράστηκε από την Volvo. 


Daffodil














Β.Α

 © Hellenic Motor History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου