Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Ελληνικές διαφημίσεις των φορτηγών Hanomag (Δ. Αβράσογλου)


1960

Τα γερμανικά φορτηγά της Hanomag ήταν αρκετά διαδεδομένα στην Ελλάδα, έως τις αρχές της δεκαετίας του '70.
Την αποκλειστική αντιπροσωπεία στην χώρα μας είχε αναλάβει ο Δημήτρης Αβράσογλου, ο οποίος είχε αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στον χώρο του αυτοκινήτου ήδη πριν τον πόλεμο.
Για ένα διάστημα, έως το 1960, ο Αβράσογλου συνεργάστηκε με τον Γεώργιο Παπαϊωάννου.
Η έδρα της επιχείρησης στην Αθήνα ήταν στην οδό Πατησίων 49, ενώ στην Θεσσαλονίκη υπήρχε υποκατάστημα επί της Λέοντος Σοφού 15.
Τον Ιανουάριο του 1962 η "Δ. Αβράσογλου" Α.Ε εγκαινίασε νέο υποκατάστημα στην Λάρισα, επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου 45.
Εκτός από τα φορτηγά, είχε αναλάβει τα τρακτέρ και τα χωματουργικά μηχανήματα της γερμανικής εταιρείας.
Στις 24 Απριλίου 1963 εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση της "Δ. Αβράσογλου" Α.Ε, επί της Λεωφόρου Αθηνών. Στα εγκαίνια βρέθηκε και ο διευθυντής των εργοστασίων της Hanomag.
Το 1964 ο Δημήτρης Αβράσογλου απεβίωσε. Την επιχείρηση ανέλαβε ο γιός του Γεώργιος, ο οποίος είχε ιδρύσει το 1963 την "Γεώργιος Αβράσογλου" Α.Ε, ως αντιπρόσωπος των θεριζοαλωνιστικών μηχανών Allis-Chalmers (καλοκαίρι '63) και των βρετανικών λεωφορείων AEC.
Μετά τον θάνατο του πατέρα του, μετέτρεψε την επιχείρησή του σε "Δ. Αβράσογλου" Α.Ε Ανώνυμος Εμπορική & Βιομηχανική Εταιρία. Παράλληλα με τα οχήματα της Hanomag ανέλαβε και τα προϊόντα άλλων εταιρειών, με χαρακτηριστική την ανάληψη της αντιπροσωπείας John Deere (γεωργικά μηχανήματα), την 1η Ιουλίου 1970.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1973 τα κεντρικά γραφεία της "Δ. Αβράσογλου" Α.Ε.Β.Ε μεταφέρθηκαν σε νέο κτίριο, στο 13ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στην Κάτω Κηφισιά.  Η έκθεση στην Λεωφ. Αθηνών συνέχισε την λειτουργία της. 
Τα επαγγελματικά οχήματα της Hanomag κυκλοφόρησαν ως Hanomag-Henschel, μετά την συγχώνευση των δύο εταιρειών. Το 1969, η Hanomag πέρασε στον έλεγχο της Mercedes-Benz η οποία έως τα μέσα της δεκαετίας του '70 απέσυρε την φίρμα από την αγορά. 
Την αμέσως επόμενη περίοδο, την διάθεση των ανταλλακτικών της Hanomag στην χώρα μας, ανέλαβε η "ΒΙΑΜΑΞ" Α.Ε (αντιπροσωπεία της Mercedes-Benz).

Tα Hanomag είχαν προτιμηθεί και από δημόσιες υπηρεσίες ενώ υπήρξαν και ως νοσοκομειακά στην Ελλάδα. Μια από τις τελευταίες κρατικές παραγγελίες ήταν αυτή του υπουργείου Δημοσίων Έργων, με την παραλαβή οχημάτων διπλής καμπίνας με καρότσα φόρτωσης, στις αρχές του 1975. 


Ιανουάριος 1967 

Απρίλιος 1964

Ιανουάριος 1969

Ιούλιος 1970

Οκτώβριος 1972









B.A
Έρευνα & αρχείο Hellenic Motor History © 2019








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου