Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Iανουάριος 1975. Το μικρό Audi 50 στην Ελλάδα.

 


Στις αρχές της δεκαετίας του '70 η Audi είχε ανοδική πορεία στην ελληνική αγορά, χάρη στο μεγάλο "100" με τον κινητήρα των 1.800 cc. Λίγο αργότερα παρουσίαστηκε το μεσαίο "80" με κινητήρες από τα 1.300 cc, που κέρδισε στην Ευρώπη τον πολυπόθητο τίτλο  "Αυτοκίνητο της Χρονιάς" για το 1973. Στις 30 Αυγούστου 1974 η γερμανική φίρμα λάνσαρε ένα μικρότερο μοντέλο, στην κατηγορία των supermini που είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές αγορές. Το Audi 50 παρουσίαστηκε επίσημα στο κοινό το φθινόπωρο του 1974, στο Παρισινό Σαλόνι Αυτοκινήτου. Η άφιξη του νέου μοντέλου στην χώρα μας ακολούθησε λίγο αργότερα και η επίσημη παρουσίασή του στην Ελλάδα έγινε στις 11 Ιανουαρίου 1975, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον "Αστέρα" Βουλιαγμένης. 

Αντιπροσωπεία της Audi εκείνη την εποχή ήταν η "MAVA" Α.Ε (Α. Μανιατόπουλος & Γ. Βαγιωνής), με έδρα στην Λεωφόρο Κηφισίας 135. Το Audi 50 ήταν εφοδιασμένο με κινητήρα 1.092 cc με απόδοση 50 ίππους και είχε την κίνηση στους εμπρός τροχούς. Η αρχική του τιμή ήταν 199.000 δραχμές στην έκδοση LS. Υπήρχαν αρκετά φθηνότερες επιλογές στην κατηγορία (και όχι μόνο), όμως η προώθηση του μοντέλου ξεκίνησε αισιόδοξα, με τίτλο "Αθέμιτος ανταγωνισμός" και σλόγκαν "Το καλύτερο Audi που έγινε ποτέ". Σύντομα κυκλοφόρησε μια καταχώρηση από την διαφημιστική εταιρεία του Νίκου Δήμου, με εκτενή αναφορά στον Ludwig Kraus, τον μηχανικό και τεχνικό διευθυντή της Audi, που έπαιξε ρόλο στην αναβίωση της φίρμας και ήταν πίσω από την εξέλιξη του νέου μοντέλου. 

Είναι γνωστό ότι στο Audi 50 βασίστηκε η πρώτη γενιά Volkswagen Polo, που παρουσιάστηκε λίγους μήνες αργότερα και αποτέλεσε μια πιο οικονομική πρόταση του ομίλου στην κατηγορία. Στην πράξη ήταν το ίδιο αυτοκίνητο με τα σήματα της μητρικής εταιρείας. Η παραγωγή του Audi 50 σταμάτησε το καλοκαίρι του 1978 και η Audi επικεντρώθηκε στις μεγαλύτερες κατηγορίες, τουλάχιστον για τις επόμενες δύο δεκαετίες. 




 




Β.Α
Έρευνα & αρχείο: Hellenic Motor History © (2023)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου