Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Car of the Year 2024. Τα υποψήφια μοντέλα για τον τίτλο, στην 60η επέτειο του θεσμού.

 


H τελική λίστα με τα υποψήφια μοντέλα που θα διεκδικήσουν τον τίτλο "Car of the Year" 2024, αποφασίστηκε. Από την αρχική λίστα με τα 28 μοντέλα, η επιτροπή των 59 δημοσιογράφων από 22 χώρες επέλεξαν τις επτά υποψηφιότητες (με αλφαβητική σειρά):

  • BMW 5-Series
  • BYD Seal
  • Kia EV9
  • Peugeot e-3008/3008
  • Renault Scenic
  • Toyota C-HR
  • Volvo EX30    
Mετά από επιπλέον δοκιμές στα υποψήφια αυτοκίνητα και την τελική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νικητή, το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί σε τελετή κατά την διάρκεια του Geneva Motor Show, την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. Να σημειωθεί ότι ο θεσμός για το Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς, θα συμπληρώσει φέτος τα 60 χρόνια. Η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1964 με νικητή το βρετανικό Rover 2000, που κέρδισε το τρόπαιο με 76 βαθμούς. Ο Κώστας Καββαθάς ήταν ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον θεσμό, ως εκδότης του περιοδικού 4Τροχοί. Τα τελευταία χρόνια στην κριτική επιτροπή συμμετέχει η Ελένη Ξενάκη, συνεργάτης του περιοδικού με εκδότη τον Στρατή Χατζηπαναγιώτου. 

Φυσικά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η υποψηφιότητα του BYD Seal, η πρώτη φορά που ένα κινέζικο μοντέλο πέτυχε να βρίσκεται στην τελική λίστα, έχοντας κεντρίσει το ενδιαφέρον από θέμα σχεδίασης, οδηγικών χαρακτηριστικών και προσιτής τιμής. Η BMW έχει παρουσία με το νέο μεγάλο sedan της Σειράς 5, που περιλαμβάνει την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση i5. To επίσης ηλεκτρικό Volvo EX30 αποτελεί την πρόταση της φίρμας στα μικρά SUV και ελπίζει να επαλάβει την επιτυχία του XC40, που είχε κερδίσει τον τίτλο το 2018. Η Kia ήταν η νικήτρια το 2022 με το EV6, ενώ φέτος διεκδικεί το έπαθλο με το αμιγώς ηλεκτρικό επταθέσιο SUV με την ονομασία EV9 και την αμφιλεγόμενη αισθητική. Η Toyota ξεκίνησε με δύο δυνατές υποψηφιότητες, το Prius και το C-HR. Οι κριτές επέλεξαν το μικρό crossover για την τελική λίστα, ίσως με βασικό κριτήριο το γεγονός ότι το νέο C-HR σχεδιάστηκε ειδικά για τους Ευρωπαίους αγοραστές. To Prius ήταν το μοντέλο που χάρισε τον τίτλο στην ιαπωνική εταιρεία το 2005, στην δεύτερη γενιά του. 

H Peugeot έχει καταφέρει να κερδίσει αρκετούς τίτλους στον θεσμό, με τρεις από αυτούς την περίοδο 2010-2020. Για φέτος η γαλλική εταιρεία κατάφερε να είναι στους φιναλίστ με το νέο 3008, η δεύτερη γενιά του οποίου της είχε χαρίσει τον τίτλο το 2017. Αρκετές νίκες έχει πετύχει και η Renault στο παρελθόν, που φέτος διακδικεί ακόμα έναν τίτλο με το αμιγώς ηλεκτρικό Scenic. Η ονομασία δεν είναι καινούργια, όμως το νέο μοντέλο φανερώνει την νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της γαλλικής φίρμας, φυσικά υπό την μορφή ενός SUV. 

 
BMW 5-Series & BYD Seal.

Kia EV9 & Peugeot e-3008/3008

Renault Scenic & Toyota C-HR

Volvo EX30






B.A
 © Hellenic Motor History (2023)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου