Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Αν. Νόμος 954 "Περί των όρων κυκλοφορίας των επιβατηγών αυτοκινήτων των Κρατικών Υπηρεσιών". (1946)

 


Αναγκαστικός Νόμος 954 "Περί των όρων κυκλοφορίας των επιβατηγών αυτοκινήτων των Κρατικών Υπηρεσιών". (Φ.Ε.Κ 53 / 19-2-1946).

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β'

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

Προτάσει του Ημετέρου Υπουργικού Συμβουλίου, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν.


Άρθρον 1:

1) Τα επιβατηγά εν γένει αυτοκίνητα παντός τύπου, τα χρησιμοποιούμενα υπό Κρατικών εν γένει Υπηρεσιών ή υπό δημοτικών ή κοινοτικών υπηρεσιών ή υπό Υπηρεσιών οργανισμών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου κυκλοφορούσιν εφεξής με τα διακριτικά σημεία των υπηρεσιών υπό τω οποίων χρησιμοποιούνται, εφοδιάζονται δε δι'ειδικής αδείας κυκλοφορίας κατά τά εν τοίς επομένοις του παρόντος οριζόμενα. 

2) Αι μέχρι τούδε χορηγηθείσαι άδειαι κυκλοφορίας των κατά την προηγουμένην παράγραφον αυτοκινήτων παύουσιν έχουσαι οιανδήποτε ισχύν μετά την πάροδον ενός μηνός από της δημοσιεύσεως του παρόντος. Από της παρόδου της μηνιαίας ταύτης προθεσμίας απαγορεύεται η κυκλοφορία των ως άνω αυτοκινήτων άνευ των διακριτικών σημείων και της ειδικής αδείας, περί των οποίων προβλέπουσιν αι διατάξεις του παρόντος νόμου. 


Άρθρον 2:

1) Αι κατά το προηγούμενον άρθρον ειδικαί άδειαι κυκλοφορίας των εν τη παραγράφω 1 του άρθρου τούτου αναφερομένων αυτοκινήτων χορηγούνται προς τα χρησιμοποιούσας αυτά υπηρεσίας υπό του Υπουργείου Μεταφορών κατόπιν ειδικής εγκρίσεως των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών. Τα τού περιεχομένου και του τόπου των αδειών τούτων, τα του τρόπου εκδόσεως και χορηγήσεως αυτών, τα τών διακριτικών σημείων τών ως άνω αυτοκινήτων, τα του προσδιορισμού των αρχών και προσώπων εν γένει, άτινα δικαιούνται να χρησιμοποιώσι τοιαύτα αυτοκίνητα και πάσα λεπτομέρεια ως προς την κυκλοφορίαν κλπ των αυτοκινήτων τούτων κανονισθήσονται διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών, δημοσιευθησομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. 

2) Προκειμένου περί των έν ταις επαρχίαις αυτοκινήτων των εν παρ. 1 του προηγουμένου άρθρου 1 υπηρεσιών, επιτρέπεται όμως, μετ'απόφασιν του αρμοδίου Γενικού Διοικητού ή Νομάρχου, χορηγώνται προσωριναί άδειαι κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τούτων διαρκείας μέχρι δύο μηνών κατ'ανώτατον όριον. Αι σχετικαί αποφάσεις των Γενικών Διοικητών ή Νομαρχών τελούσιν υπό την έγκρισιν των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών υποβαλλόμεναι προς τούτο είς το Υπουργείον Μεταφορών, άμα τή εκδόσει των, μετά των σχετικών δικαιολογητικών στοιχείων. 


Άρθρον 3:

Απαγορεύρεται η χορήγησις πιστώσεων δια την προμήθειαν καυσίμων εν γένει διά την κίνησιν τών εν παραγράφω 1 του άρθρου 1 του παρόντος αυτοκινήτων δια την πληρωμήν δαπανών επισκευής τούτων, ως και διά την πληρωμήν των ημερομισθίων των οδηγών αυτών, εφ'όσον τα σχετικά δικαιολογητικά δεν συνοδεύονται υπό αντιγράφου της υπό των άρθρων 1 και 2 του παρόντος προβλεπομένης ειδικής αδείας κυκλοφορίας. 


Άρθρον 4:

1) Ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου ενεργείται υπό της Αστυνομικής Αρχής.

2) Οι προϊστάμενοι τών χρησιμοποιουσών επιβατηγά αυτοκίνητα υπηρεσιών υπάλληλοι, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών εν γένει, τών αστυνομικών κλπ, ως και των δημοσίων εν γένει λειτουργών,  ως επίσης και οι οδηγοί των αυτοκινήτων, εν περιπτώσει παραβάσεως των διατάξεων τού παρόντος νόμου τιμωρούνται υπό του αρμοδίου Πλημμελειοδικείου, τή εγκλήσει της Αστυνομικής Αρχής, διά φυλακίσεως τουλάχιστον έξι μηνών. Πρός τούτοις οι ανωτέρω υπόκεινται, εν περιπτώσει παραβάσεως των διατάξεων του παρόντος νόμου και εις πειθαρχικήν δίωξιν κατά τας κειμένας διατάξεις, επιβαλλομένης εις τούτους ποινής ουχί κατωτέρας της προσωρινής απολύσεως, οι δε οδηγοί των αυτοκινήτων στερούνται της αδείας οδηγού, τής στερήσεως ταύτης απαγγελομένης διά της δικαστικής αποφάσεως. 


Άρθρον 5:

1) Οι κατά το προηγούμενον άρθρον 4 υπεύθυνα προϊστάμενοι υπηρεσιών κλπ υποχρεούνται εντός εικοσαημέρου από της ενάρξεως τής ισχύος του παρόντος νόμου να υποβάλλωσι προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών κατάστασιν εμφαίνουσαν τα υπό των Υπηρεσιών αυτών χρησιμοποιούμενα ή κατεχόμενα, εν οιαδήποτε καταστάσει, επιβατηγά αυτοκίνητα ως και τον τρόπον και τον χρόνον κτήσεως ή παραχωρήσεως αυτών. 

2) Προς τούτοις εντός της αυτής εικοσαημέρου προθεσμίας υποχρεούνται αι εν παραγράφω 1 του άρθρου 1 του παρόντος αναφερόμεναι υπηρεσίαι να δηλώσωσι και να παραδώσωσιν εις την παρά τω Υπουργείω των Οικονομικών υπηρεσίαν Συγκεντρώσεως περιουσίας του Δημοσίου τά υπό τούτων κατεχόμενα τυχόν αυτοκίνητα τα εμπίπτοντα εις τας διατάξεις του Αναγκαστικού Νόμου 410/1945, μεθ'όλων των εξαρτημάτων και ανταλλακτικών τούτων. Δια την εκτέλεσιν της παρούσης παραγράφου ευθύνονται οι κατά το προηγούμενον άρθρον 4 προϊστάμενοι υπηρεσιών κλπ, υποκείμενοι εν περιπτώσει παραβάσεως τών διατάξεων της παρούσης παραγράφου εις τας ποινάς του άρθρου 5 του παρόντος, κατ'έγκλησιν τής αρμοδίας υπηρεσίας του Υπουργείου των Οικονομικών. Η αρμοδιότης των Πλημμελειοδικείων προς επιβολήν των ποινών τούτων δεν μεταβάλλεται εκ της ιδιότητας του διωκομένου. 


Άρθρον 6:

1) Εις τας διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται και τα επιβατηγά αυτοκίνητα τα χρησιμοποιούμενα υπό των εν παραγράφω 1 του άρθρου 1 του παρόντος υπηρεσιών δι'επιτάξεως κατά χρήσιν. 

2) Εφεξής απαγορεύεται πάσα επίταξις ή μίσθωσις αυτοκινήτων πρός χρήσιν τών εν παραγράφω 1 του άρθρου 1 του παρόντος υπηρεσιών άνευ προηγουμένης αδείας των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών.


Άρθρον 7:

1) Πάσα διάταξις γενική ή ειδική, αντικειμένη εις τον παρόντα νόμον καταργείται. 

2) Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεως τούτου διά της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. 


Εν Αθήναις τή 13 Φεβρουαρίου 1946.

Εν ονόματι τού Βασιλέως 

Ο Αντιβασιλεύς 

+ Ο Αθηνών ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ 

Το Υπουργικόν Συμβούλιον 

Ο Πρόεδρος

Θεμιστοκλής Σοφούλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου