Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

O Νικ. Στανίλας και τα αυτοκίνητα Cord στην Ελλάδα



Διαφήμιση για τα αυτοκίνητα της Cord, τον Απρίλιο του 1937. 
Το μοντέλο που εικονίζεται είναι το "812". Ενα ιδιαίτερης σχεδίασης αυτοκίνητο, η αρχική έκδοση του οποίου είχε παρουσιαστεί το Νοέμβριο του 1935, με την ονομασία "810".  
Είναι η μοναδική καταχώρηση της Cord που έχει εντοπίσει το hellenic motor history, έως τώρα. 
Αντιπρόσωπος ήταν ο Νικόλαος Στανίλας. Ο Στανίλας συμμετείχε ως μέτοχος στην "Α.Γ.Ε Αυτοκινήτων και Γεωργικών Εργαλείων" Α.Ε, στα μέσα της δεκαετίας του '20. Στις αρχές της δεκαετίας του '30 εμφανίζεται ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αμερικάνικων αυτοκινήτων Marmon στην Ελλάδα. 
Σημαντική ήταν η παρουσία του στον χώρο του αυτοκινήτου μεταπολεμικά. Μέσω της επιχείρησης "Αχιλλεύς", είχε αναλάβει την αντιπροσωπεία των βρετανικών αυτοκινήτων της Standard-Triumph, έως το 1962. Λίγο αργότερα, περί τις αρχές του 1964, ανέλαβε την αντιπροσωπεία της Daihatsu, ως ο πρώτος αντιπρόσωπος της ιαπωνικής φίρμας στην Ελλάδα. 

To Cord 812, παρήχθη για ένα έτος σε διάφορες εκδόσεις (sedan, coupe, convertible). Αντίθετα με το "810" του 1936, το "812" υπήρξε και σε έκδοση με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα. Άγνωστο παραμένει αν εισήχθη στην χώρα μας με αυτόν τον κινητήρα ή με αμάξωματα πέραν του 4θυρου sedan. 






B.A
Έρευνα & αρχείο © Hellenic Motor History


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου