Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Τα πρώτα βήματα της Toyota σε Ελλάδα και Κύπρο



Η Toyota έκανε τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα, στις αρχές του 1962. Στην φωτογραφία (επάνω) εικονίζεται η παλαιότερη διαφήμιση της ιαπωνικής εταιρείας που έχει εντοπιστεί, από τον Φεβρουάριο του '62. Ενδεχομένως πρόκειται για την πρώτη καταχώρηση της Toyota στην χώρα μας. 
Την αντιπροσωπεία είχε αναλάβει ο Τζόνι Πεσματζόγλου, μέσω της "ΦΙΝΕΛΚΟ" Α.Ε.
Λίγο αργότερα, περί τα τέλη του 1962 ή -το αργότερο- τον Ιανουάριο του 1963, τα Toyota έκαναν την εμφάνισή τους και στην Κύπρο. Πρώτος εισαγωγέας η "Δικράν Ουζουνιάν & Σια" ΛΤΔ, η οποία το 1965 υπόγραψε με την Toyota ως ο επίσημος αποκλειστικός αντιπρόσωπος. 
Στην υπόλοιπη Ευρώπη η Toyota ήταν ακόμα άγνωστη, με εξαίρεση την Δανία, όπου το 1963 εισάγονται τα πρώτα αυτοκίνητα μέσω της "Erla Imports".  Η επίσημη ιστοσελίδα της Toyota Europe, μάλιστα, την αναφέρει ως την πρώτη αντιπροσωπεία της εταιρείας στην Ευρώπη. 
Επίσης, αναφέρει λανθασμένα ως έτος έναρξης εισαγωγής των ιαπωνικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, το 1965. 
Στην δεύτερη φωτογραφία (κάτω) εικονίζεται μια από τις πρώτες διαφημίσεις Toyota στην Κύπρο, από τα τέλη Ιανουαρίου 1963. 
Να σημειωθεί ότι η "Δικράν Ουζουνιάν & Σια" ΛΤΔ εξακολουθεί να αποτελεί τον επίσημο εισαγωγέα της Toyota Κύπρου, έως σήμερα.









B.A
Έρευνα & αρχείο © Hellenic Motor History

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΩΤΑ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ εΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ στην υπολοιπη Ευρωπη.Απλα ,κριμα,που κανεις δεν το διορθωσε σε επιπεδο εισαγωγεα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή