Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Σαν σήμερα: Tα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της ΙΜΠΟΡΤΕΞ, το 1960



Στις 28 Μαΐου 1960 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της αντιπροσωπείας της Peugeot στην Ελλάδα. 
Η νέα ιδιόκτητη μονάδα της "ΙΜΠΟΡΤΕΞ" Α.Ε βρισκόταν επί της Λεωφόρου Συγγρού 93, στη συμβολή με την οδό Λαγουμιτζή. Έως τότε η έδρα της επιχείρησης ήταν στην οδό Ακαδημίας 27.  
Η λειτουργία της προς εξυπηρέτηση του κοινού, είχε ξεκινήσει ήδη αρκετές μέρες πριν, στις 10 Μαΐου. 
H Peugeot εκείνη την εποχή αποτελούσε μια από τις πλέον δημοφιλείς εταιρείες στην Ελλάδα. 
Διευθύνων σύμβουλος της "ΙΜΠΟΡΤΕΞ" ήταν ο Ηλίας Σάρρας, ο οποίος ήταν συνιδρυτής της μαζί με τους Δήμο Πιτούλη και Αναστάσιο Ποταμιάνο. 

Tα εγκαίνια αποτέλεσαν ένα κοσμικό γεγονός. Ανάμεσα στους πολλούς καλεσμένους, ήταν ο Πρέσβης της Γαλλίας, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Π, ο γεν.γραμματέας της Νομισματικής Επιτροπής, ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο διευθυντής του Ο.Τ.Ε, ο Πρόεδρος της Mobil Oil, καθώς και διάφοροι πολιτικοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι κ.α. 

Το κτίριο ήταν έργο του αρχιτέκτονα Νικ. Νικολαΐδη. Εκτός από την έκθεση και τα γραφεία, στέγαζε αποθήκη ανταλλακτικών, συνεργεία, πλυντήριο και πρατήριο καυσίμων της Mobil. 
Στα πλαίσια των εγκαινίων έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσίαση και επίδειξη του νέου μοντέλου, Peugeot 404. 





B.A
Έρευνα & αρχείο © Hellenic Motor History
Φωτογραφία: έκθεση της ΙΜΠΟΡΤΕΞ, περιοδικό "Το ιδιωτικόν ΙΧ Αυτοκίνητον" 
(Απρίλιος 1960) 

1 σχόλιο:

  1. Από την ιμπορτεξ αγοράσαμε το 1986 το πρώτο μας αυτοκίνητο,ένα talbot horizon ls 1100 κυβικά για 1.600.000δρχ.Ηταν η βασική έκδοση και η φθηνότερη βέβαια.Η αντιπροσωπεία βρισκόταν στη Συγγρού και Λαγουμιτζή και θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι δίπλα απ' τη πόρτα της εισόδου υπήρχε μια οθόνη που έδειχνε θερμοκρασία περιβάλλοντος ΑΤΜ.πιεση υγρασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή