Tην δεκαετία του '60 η Fiat διέθετε το "1100" στην νευραλγική κατηγορία των μικρομεσαίων οικογενειακών αυτοκινήτων. Το συγκεκριμένο μοντέλο γνώρισε επιτυχία, όμως ως τα τέλη της δεκαετίας έδειχνε έντονα τα χρόνια του. Tην άνοιξη του 1969 η ιταλική εταιρεία παρουσίασε τον αντικαταστάτη του, το Fiat 128. Το νέο μοντέλο ήταν ένα σύγχρονο σχεδιαστικά αυτοκίνητο, με καλή εκμετάλλευση χώρων για επιβάτες και αποσκευές. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, η Fiat ακολούθησε την αρχιτεκτονική με τον κινητήρα εγκάρσια τοποθετημένο και την μετάδοση της κίνησης στους μπροστινούς τροχούς. Η συνταγή αυτή δεν ήταν ο κανόνας εκείνη την εποχή, όμως είχε χρησιμοποιηθεί από ορισμένους κατασκευαστές, όπως η BMC με τα επιτυχημένα Austin & Morris 1100/1300. Όμως η Fiat εφάρμοσε διαφορετική διάταξη μεταξύ κινητήρα και κιβωτίου ταχυτήτων, που έδινε μεγαλύτερα περιθώρια ευρυχωρίας με μικρότερο κόστος (η λύση είχε δοκιμαστεί προηγουμένως στο Primula της Autobianchi, στην οποία η Fiat ήταν μέτοχος, όμως η παραγωγή του παρέμεινε σε σχετικά περιορισμένη κλίμακα). Νέος ήταν και ο κινητήρας σχεδιασμένος από τον μηχανικό Aurelio Lampredi, ένα συμπαγές και σύγχρονο μηχανικό σύνολο με κυβισμό 1.116 cc απόδοσης 55 ίππων. Αυτό στην χώρα μας τοποθετούσε το Fiat 128 στην σημαντική κατηγορία των 8 φορ. ίππων, που ήταν η πλέον δημοφιλής στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, υπήρχε ανεξάρτηση ανάρτηση σε όλους τους τροχούς και διέθετε δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω.
Το Fiat 128 ήρθε στην χώρα μας τον Φεβουάριο του 1970 και η ελληνική αντιπροσωπεία ξεκίνησε επίσημα την εμπορική του προώθηση στο τελευταίο δεκαήμερο του ίδιου μήνα με σλόγκαν "το αυτοκίνητο που αλλάζει την ζωή", αν και υπήρξαν κάποια διαφημιστικά teaser από τις αρχές Φεβρουαρίου. Όπως φαίνεται στην παρακάτω καταχώρηση (η πρώτη που δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα για το 128), η τιμή του κατά την παρουσίασή του ήταν στις 84.000 δραχμές για την έκδοση δύο θυρών και 88.500 δραχμές για την τετράθυρη έκδοση. Το μεγαλύτερο Fiat 124 ήταν επίσης στην κατηγορία των 8 φορ. ίππων (1.196 cc), όμως η τιμή του προσέγγιζε τις 100.000 δραχμές. Παρά την επιτυχία του 124, η ύπαρξη ενός μικρότερου και πιο προσιτού μοντέλου ήταν σημαντική, εφόσον η ιταλική εταιρεία είχε και στην χώρα μας έντονο ανταγωνισμό στα μικρομεσαία οικογενειακά. Την εποχή που παρουσίαστηκε το Fiat 128 στην Ελλάδα, μοντέλα όπως το Ford Escort και το Opel Kadett σημείωναν μεγάλη επιτυχία στην εγχώρια αγορά.
Το Fiat 128 κέρδισε τον τίτλο "Αυτοκίνητο της Χρονιάς" στην Ευρώπη για το 1970, η δεύτερη φορά που η ιταλική εταιρεία πέτυχε να διακριθεί στον θεσμό μετά το 1967 και την νίκη του Fiat 124. Όμως αποδείχθηκε ιδιαίτερα δυνατός αντίπαλος στην χώρα μας και έδωσε σημαντική ώθηση στις πωλήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, "Τρακτελλάς" Α.Ε. Συνολικά διέγραψε μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα την δεκαετία του '70, προσφέροντας ένα σύγχρονο πακέτο σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή. Κατά την διάρκεια της καριέρας του υπήρξαν διάφορες βελτιώσεις, καθώς και νέες εκδόσεις. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσίαση του 128 Sport Coupe (1971), με βασικό κινητήρα 1.116 cc απόδοσης 64 ίππων. Από το 1970 στην γκάμα είχε προστεθεί η έκδοση "Familiare" με station αμάξωμα τριών θυρών, που ήταν ακριβότερη από την sedan εκδοχή. Επιγραμματικά, το Fiat 128 ήταν ένα από τα πρώτα κόμπακτ οικογενειακά αυτοκίνητα σύγχρονης φιλοσοφίας, με χαρακτηριστικά που τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν μαζικά οι υπόλοιποι κατασκευαστές. Γνώρισε εμπορική επιτυχία σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Δ. Γερμανία ήταν το δεύτερο σε πωλήσεις εισαγόμενο μοντέλο την περίοδο 1970-1973 (πίσω από το Renault 4). Στην Ελλάδα ενίσχυσε άμεσα την θέση της Fiat έναντι στον ανταγωνισμό και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να κυριαρχήσει η ιταλική φίρμα στην εγχώρια αγορά την δεκαετία του '70.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου