Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Ελληνικές διαφημίσεις της Goliath (1950-1960).




Η Goliath ήταν μια γερμανική εταιρεία κατασκευής επαγγελματικών οχημάτων και μικρών επιβατικών αυτοκινήτων. Ξεκίνησε με την παραγωγή τρίκυκλων επαγγελματικών ελαφρών φορτηγών πριν τον 2ο Π.Π, από τους Carl Friedrich Wilhelm Borgward και Wilhelm Tecklenborg. Αυτή η κατηγορία οχημάτων ήταν αρκετά δημοφιλής στην Γερμανία πριν τον πόλεμο, αλλά και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. 
Όπως και οι υπόλοιπες φίρμες που είχε υπό τον έλεγχο του ο Borgward, δηλαδή τα ομώνυμα επιβατικά ή τα Hansa & Lloyd, έτσι και τα Goliath διέθεταν παρουσία στην ελληνική αγορά. 

Η παραπάνω διαφημιστική καταχώρηση είναι από τον Απρίλιο του 1950 και προωθεί τα τρίκυκλα ανοικτά και κλειστά φορτηγά της Goliath. Εκείνη την εποχή αντιπροσωπεία ήταν η "Ν. Π. Κουβουτσάκης", με έδρα στην οδό Αιόλου 53. H συγκεκριμένη επιχείρηση είχε αναλάβει για ένα διάστημα και την αντιπροσωπεία των γερμανικών ραδιοφώνων της Nordmende στην Ελλάδα. Στην παρακάτω καταχώρηση του 1953 (Μάιος) εικονίζεται το μικρό επιβατικό GP700. Είναι άγνωστο έως πότε είχε την αντιπροσωπεία η "Ν. Π. Κουβουτσάκης", πάντως μετά τα μέσα της δεκαετίας του '50 εμφανίζεται να έχει αναλάβει η "ΔΑΝΕΞ" Α.Ε, με έδρα στην οδό Στουρνάρα 36.
Μέσα στο 1958 την Goliath στην Ελλάδα εκπροσωπούσε ήδη ο Αριστομένης Θ. Καρέλας, με έδρα στην οδό Πειραιώς 27. Ο Αριστομένης Καρέλας έφερνε τα προηγούμενα χρόνια στην χώρα μας τα σοβιετικά Moskvitch & Pobeda. 

Στις διαφημίσεις που ακολουθούν (Ιανουάριος 1959 & Νοέμβριος 1960), ο Καρέλας προωθεί όλη την σειρά επαγγελματικών & επιβατικών αυτοκινήτων της Hansa-Goliath, εφόσον τα οχήματά της πωλούνταν πλέον υπό την ονομασία της Hansa. 
Η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή οχημάτων το 1961, μετά την χρεοκοπία του ομίλου Borgward. O Αριστομένης Καρέλας διατήρησε την αντιπροσωπεία της φίρμας ως το τέλος. 



 







B.A
Έρευνα & αρχείο © Hellenic Motor History (2019)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου