Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Απρίλιος 2020. Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου σε κάθετη πτώση




Όπως ήταν αναμενόμενο, τον Απρίλιο οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων ήταν σημαντικά μειωμένες. 
Αιτία ήταν τα  προληπτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έναντι της πανδημίας, σχετικά με την απαγόρευση στις μετακινήσεις και την παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η αγορά σημείωσε πτώση -80.2%, με συνολικά 2.434 μονάδες από 12.303 τον Απρίλιο του 2019. 

Αυτό συνεπάγεται μια πτώση -38.3% στο πρώτο τετράμηνο του έτους, με συνολικά 23.824 ταξινομήσεις αντί των 38.592 πέρσι. 

Στοιχεία: ΣΕΑΑ
Γράφημα: Hellenic Motor History


Η Toyota βρέθηκε στην κορυφή, με ποσοστό 18.8% και 457 μονάδες. Έτσι, η ιαπωνική εταιρεία έχει σαφές προβάδισμα στο σύνολο του έτους, με 3.599 μονάδες και μερίδιο αγοράς 15.1%. 
Στην δεύτερη θέση τον Απρίλιο βρέθηκε η Peugeot, με 199 μονάδες (8.2%), ενώ διατηρεί την δεύτερη θέση και στο τετράμηνο, με 2.360 μονάδες (9.9%). 
Η Opel ήρθε τρίτη με 176 μονάδες (7.2%), ενώ η Audi ακολούθησε σε απόσταση αναπνοής, με 175 μονάδες. Την πρώτη πεντάδα του μήνα συμπλήρωσε η Hyundai, με 162 μονάδες (6.7%).
Γενικότερα, οι πωλήσεις όλων των εταιρειών κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με τις διαφορές μεταξύ τους να είναι ενίοτε πολύ μικρές. 

Αναλυτικότερα, για το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου, η γενική κατάταξη έχει ως εξής:


Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε ότι οι δύο premium γερμανικές εταιρείες, BMW και Mercedes, βρίσκονται στην 9η και 10η θέση αντίστοιχα, ενώ η Audi έμεινε οριακά εκτός της πρώτης δεκάδας τετραμήνου, με 831 μονάδες (11η). 

Είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα η αγορά θα αρχίσει να βρίσκει σταδιακά τους ρυθμούς της. Η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει σε ανοδική πορεία. Όμως η αισιοδοξία πρέπει να είναι συγκρατημένη. Η ζήτηση για εταιρικά αυτοκίνητα ενδεχομένως να εμφανιστεί αρκετά μειωμένη. Το δυναμικό κομμάτι των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων μπορεί να μην δώσει την αναμενόμενη ώθηση, με δεδομένο ότι η φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται να έχει σημαντική κάμψη. 





Β.Α
Hellenic Motor History ©  (2020)
Στοιχεία: ΣΕΑΑ 
(Την αρχική επεξεργασία των στοιχείων πραγματοποίησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου