Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Νοέμβριος 2022. Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου σε ανοδική πορεία.

 


Ανοδικά κινήθηκε η ελληνική αγορά αυτοκινήτου και τον Νοέμβριο, με τις πωλήσεις να καταγράφουν άνοδο +12.6%. Οι ταξινομήσεις στα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα ανήλθαν στις 8.070 μονάδες έναντι 7.165 τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Η θετική πορεία των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει τις συνολικές πωλήσεις του έτους σε αύξηση +3.7%, με 98.797 μονάδες έναντι 95.286 που ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021. 

Την πρώτη θέση κατέκτησε και τον Νοέμβριο η Toyota, με 1.198 μονάδες (14.8%). Η ιαπωνική εταιρεία έχει εξασφαλίσει την θέση της στην κορυφή για όλο το έτος, όμως η εικόνα της πρώτης τριάδας θα κριθεί τον τελευταίο μήνα της χρονιάς. Οι μέτριες επιδόσεις που κατέγραψε η Hyundai κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τον Σεπτέμβριο την δεύτερη θέση από την Peugeot. Τον Οκτώβριο η γαλλική εταιρεία συνέχισε να προηγείται, αυξάνοντας την διαφορά. Όμως ο Νοέμβριος ήταν καλύτερος για την Hyundai, που ήρθε στην δεύτερη θέση με 875 πωλήσεις (10.8%) έναντι 573 για την Peugeot (7.1%) που βρέθηκε στην τέταρτη θέση. Το αποτέλεσμα ήταν να καλύψει το χαμένο έδαφος και η μεταξύ τους διαφορά περιορίστηκε σε μόλις 26 μονάδες στην γενική κατάταξη του έτους. Η Suzuki ήταν τρίτη σε πωλήσεις τον Νοέμβριο με 587 μονάδες (7.3%), επίδοση που την έβαλε στην πρώτη δεκάδα του έτους, εις βάρος της BMW που πλέον βρίσκεται στην ενδέκατη θέση. Η μεταξύ τους διαφορά είναι όμως μικρή και τίποτε δεν έχει κριθεί. Την πρώτη πεντάδα του Νοεμβρίου συμπλήρωσε η Volkswagen με 505 μονάδες (6.3%), ενώ διατηρεί την τέταρτη θέση στο σύνολο της χρονιάς. Καμία αλλαγή και για την Opel, που παρέμεινε στην πέμπτη θέση του έτους, όμως τον Νοέμβριο ήταν πρακτικά εκτός συναγωνισμού, με μόλις... 22 ταξινομήσεις! 

H Citroen πέτυχε 443 πωλήσεις τον Νοέμβριο (5.5%) και ήρθε έκτη, θέση που κατέχει και σε επίπεδο έτους. H BMW είχε μια καλή επίδοση με 403 πωλήσεις (5.0%) και βρέθηκε στην έβδομη θέση του μήνα. Στην όγδοη θέση ακολούθησε η Fiat με 369 μονάδες (4.6%), που είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει στην έβδομη θέση του έτους. 


H πιο κρίσιμη μάχη για την τελική κατάταξη του 2022 είναι μεταξύ της Peugeot και της Hyundai. Η τελική έκβαση θα κρίνει και την εικόνα της πρώτης τριάδας, με την Toyota να έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση. 


 










B.A
  © Hellenic Motor History (2022)
Στοιχεία πωλήσεων: ΣΕΑΑ 
Πίνακες: Hellenic Motor History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου