Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Η είσοδος της MG στην ελληνική αγορά. Το επόμενο hit στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου;

 



H ανοδική πορεία της MG στις ευρωπαϊκές αγορές τα τελευταία χρόνια, έκανε σαφές πως οι Κινέζοι είναι εδώ και διεκδικούν δυναμικά μερίδιο στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων. Η MG αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα διείσδυσης της κινέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, αλλά όχι το μοναδικό. Ήταν θέμα χρόνου η εμφάνιση της φίρμας στην Ελλάδα, στα πλαίσια επέκτασης των δραστηριοτήτων της στις ευρωπαϊκές αγορές. Το Hellenic Motor History είχε κάνει τον περασμένο Φεβρουάριο εκτενές αφιέρωμα στην επερχόμενη άφιξη των κινέζικων αυτοκινήτων στην χώρα μας (περισσότερα εδώ). Ήταν λοιπόν αναμενόμενο πως η MG θα έκανε την πρώτη κίνηση και πράγματι πρόσφατα έγινε η επίσημη παρουσίαση της φίρμας στην εγχώρια αγορά, την εκπροσώπηση της οποίας ανέλαβε ο Όμιλος Συγγελίδη. Η MG ανήκει στον κινέζικο όμιλο SAIC Motor, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως. Η ιστορία της φίρμας πάνε πίσω στο 1924 αν και σήμερα ο προσανατολισμός της MG είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με τα θρυλικά βρετανικά αυτοκίνητα του χθες. 

Η γκάμα της εταιρείας στην χώρα μας περιλαμβάνει τα MG4, MG5, MG ZS και  MG EH, με εναλλακτικές προτάσεις plug-in υβριδικών, ηλεκτρικών και βενζινοκίνητων μοντέλων. Οι τιμές κρίνονται ως ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και ειδικότερα για τα ηλεκτρικά μοντέλα με την επιδότηση του προγράμματος  "Κινούμαι Ηλεκτρικά 2". Eπιπλέον, η εταιρεία προσφέρει στην Ευρώπη εργοστασιακή εγγύηση 7 ετών ή 150.000 χλμ. Η σχεδίαση των μοντέλων της γίνεται στην Βρετανία και η αισθητική τους κρίνεται ως ικανοποιητική. Στα θετικά αναφέρεται και η αναβαθμισμένη ποιότητα κατασκευής. Αναλυτικότερα, οι τιμές της MG στην Ελλάδα έχουν ως εξής (o 2ος πίνακας αφορά τα ηλεκτρικά μοντέλα): 

 


Η MG διαθέτει στοιχεία που ενδέχεται να την καθιερώσουν ως πρωταγωνιστή στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου και ειδικά στην ανερχόμενη αγορά των επαναφορτιζόμενων οχημάτων. Εκεί μπορεί να εδραιωθεί ως η νέα "value for money" πρόταση, παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική στην χώρα μας. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την πορεία της ΜG στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, σημαντικό ρόλο στην οποία θα παίξει η ανάπτυξη ενός δυναμικού δικτύου πώλησης και after sales εξυπηρέτησης πελατών. Είναι βέβαιο πως το επόμενο διάστημα η ελληνική αγορά θα υποδεχτεί και άλλες κινέζικες φίρμες, που ήδη έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές (π.χ Lynk & CO). Η ΜG κατάφερε να αποκτήσει σημαντική παρουσία στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην Βρετανία οι πωλήσεις της στο πρώτο οκτάμηνο του 2023 κινήθηκαν ανοδικά κατά 65.95%, με 49.044 μονάδες και μερίδιο 4.2% έναντι 29.553 και 3.0% το ίδιο διάστημα πέρσι. Αύξηση +409.6% κατέγραψε στην Ιταλία, με συνολικά 18.176 μονάδες και ποσοστό 1.75% στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, έναντι μόλις 3.567 και 0.4% πέρσι. Στην Γερμανία η εικόνα της ήταν αισθητά βελτιωμένη στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, με 14.092 πωλήσεις έναντι 5.737 πέρσι (+145.6%) και το ποσοστό της στο 0.7% από 0.3%. 






Β.Α
Hellenic Motor History © (2023)
Στοιχεία πωλήσεων: SMMT (Βρετανία), Unrae (Ιταλία), KBA (Γερμανία)
Φωτογραφίες: MG Motor Europe.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου