Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

H ιστορία της Chevrolet στην Ελλάδα. Η δημοφιλής αμερικάνικη φίρμα του μεσοπολέμου που κυριάρχησε στην ελληνική αγορά την δεκαετία του '50.





Η Chevrolet ιδρύθηκε το 1911 από τον Louis Chevrolet (ελβετικής καταγωγής) και τον William C. “Billy” Durant. Ο τελευταίος είχε ιδρύσει νωρίτερα την General Motors. Παρά το γεγονός ότι είχε αποχωρήσει από αυτή, μετά από απαίτηση των μετόχων της εταιρίας εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, όμως επανήλθε το 1918, όταν έγινε η συγχώνευση της Chevrolet και της G.M
H Chevrolet αποτέλεσε τα επόμενα χρόνια τον κύριο ανταγωνιστή της Ford στην αμερικάνικη αγορά. 

Τα προϊόντα της εταιρείας εισάγονταν και στη χώρα μας και ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένα στην εγχώρια αγορά. Είναι άγνωστο πότε ακριβώς έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα, πάντως την εντοπίζουμε τουλάχιστον στα τέλη της δεκαετίας του 1910, λίγο μετά το τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ήδη στις αρχές του 1919, η "General American Automobiles Company" ανακοινώνει την άφιξη αυτοκινήτων Chevrolet, Buick και Cadillac, όλες θυγατρικές της General Motors. 
H συγκεκριμένη επιχείρηση, μετέπειτα ως "General American Motors Car Co" (G.A.M.C), ήταν του Δημητρίου Βουτσαρά. Η έδρα της ήταν επί της οδού Βουλής 3. 
Τα Chevrolet αποτελούσαν την "οικονομική" πρόταση της G.M. ως πιο προσιτά έναντι στις άλλες μάρκες του ομίλου. Την άνοιξη του 1921 η G.A.M.C ξεκινάει τη λειτουργία του νεόδμητου γκαράζ, προς εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών Chevrolet, Buick & Cadillac, επί των οδών Βουκουρεστίου και Ακαδημίας 14. 

H G.A.M.C θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τη Chevrolet έως τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Η έδρα παρέμενε στην ίδια διεύθυνση ενώ αργότερα υπήρξαν υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 67), Καλαμάτα, Τρίπολη  (Πλατεία Κολοκοτρώνη), Σέρρες και Πειραιά. Υπήρχαν διαθέσιμα μοντέλα όλων των τύπων, κλειστά και ανοικτά, ενώ διαφημίζονταν και ως κατάλληλα για ταξί. 



Chevrolet Βουτσαράς, Οκτώβριος 1928


Mε την αλλαγή της δεκαετίας, άλλαξε χέρια και η Chevrolet στη χώρα μας. 

Από 1η Ιανουαρίου 1930, την αποκλειστική αντιπροσωπεία ανέλαβε η "Κύρτσης & Σια", με έδρα επί της οδού Κοραή 5. Η επιχείρηση διέθετε υποκαταστήματα σε Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα, Θήβα, Χαλκίδα, Λειβαδιά, Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 55) και Σέρρες. 
Εκτός από τα επιβατικά, ήταν διαθέσιμα και τα φορτηγά της εταιρείας. 
Tα Chevrolet εξακολούθησε να τα διαθέτει η "Κύρτσης" έως τα τέλη της δεκαετίας του '30, μέ έδρα τότε επί της Λεωφ. Συγγρού 108.

Mε την είσοδο της επόμενης δεκαετίας, το 1940, τα ηνία είχε ήδη αναλάβει νέα αντιπροσωπεία. Ήταν η "ΕΛΦΙΝΚΟ Α.Ε". 
Η έδρα της ήταν επί της Βεραντζέρου 3, στην Πλατεία Κάνιγγος. 

Η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε ιδρυθεί το 1927, από τον Όμηρο Ιωσηφόγλου. 

Μεταπολεμικά θα αναπτύξει μεγάλη δυναμική, υπό τη διεύθυνση του Τζόν Πεσμαζόγλου. Εκτός από την Chevrolet, η "ΕΛΦΙΝΚΟ" είχε αναλάβει και άλλες δυο μάρκες της General Motors, την Opel και την Cadillac. 

Κατά τη δεκαετία του '50, η παρουσία της Chevrolet στη χώρα μας ήταν σημαντική. 
Αποτελούσε την δημοφιλέστερη αμερικάνικη φίρμα, επιτυγχάνοντας τις περισσότερες πωλήσεις made in USA αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Ισχυρή παρουσία είχε στην αγορά του ταξί. 'Αλλωστε τα Chevrolet στη χώρα μας στόχευαν κυρίως σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, αλλά και στους λίγους τυχερούς εύπορους ιδιώτες. Κατά συνέπεια τα Chevrolet διέθεταν τον μεγαλύτερο αριθμό επί των κυκλοφορούντων αμερικάνικων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, προσεγγίζοντας ή υπερβαίνοντας πολλές από τις δημοφιλείς ευρωπαϊκές εταιρείες.
Η βάση της "ΕΛΦΙΝΚΟ" παρέμενε στη Πλατεία Κάνιγγος, ενώ τα συνεργεία βρίσκονταν επί της οδού Κάρπου 37. 

Με την σημαντική αύξηση στη φορολογία των αυτοκινήτων, το καλοκαίρι του 1958, τα αμερικάνικα αυτοκίνητα αρχίζουν σταδιακά να μπαίνουν στο περιθώριο. Την δεκαετία του '60 η δημοτικότητα τους έπεσε δραματικά, ακόμα και μεταξύ των επαγγελματιών οδηγών. Το γεγονός αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστη τη Chevrolet.

Παρόλα αυτά, το 1960 η εταιρεία είχε παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο, με πιο "μαζεμένες" διαστάσεις και μικρότερους κινητήρες, ξεφεύγοντας από τα έως τότε θηριώδη δεδομένα της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ήταν το Corvair, που η "ΕΛΦΙΝΚΟ" προωθούσε ως "το μικρό Chevrolet". O κινητήρας ήταν 6κύλινδρος αερόψυκτος, τοποθετημένος πίσω, αρχικά με χωρητικότητα 2.296 κυβικών εκατοστών, στους 16 φορ. ίππους. 
Στα τέλη του 1961 κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας ακόμα ένα ανάλογης φιλοσοφίας μοντέλο, αλλά με περισσότερο συντηρητική σχεδίαση, το Chevy II. Oι διαστάσεις του 4θυρου αμαξώματος ήταν λίγο μεγαλύτερες, 4.64 μέτρα έναντι 4.57 του Corvair. Ο κινητήρας του ήταν 2.505 κυβικών εκατοστών, στους 18 φορ. ίππους. 
Πάντως, η υψηλή έκτακτη εισφορά που επέβαλε το κράτος σε αυτά τα αυτοκίνητα, δεν άφηνε πολλά περιθώρια για εμπορική επιτυχία, εκείνη την εποχή.

Tα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα από την 1η Ιανουρίου 1966, οπότε η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει εκ νέου την εφάπαξ εισφορά των επιβατικών αυτοκινήτων, κατά 30%. Ουσιαστικά, εκεί γράφτηκε ο επίλογος για τα μεγάλα αμερικάνικα αυτοκίνητα, εφόσον έγιναν πλέον εντελώς ασύμφορα στη χώρα μας. 

Η έδρα της επιχείρησης εξακολουθούσε να είναι στη Πλατεία Κάνιγγος αν και, περί τα τέλη του 1963 είχε αποκτήσει τις εγκαταστάσεις επί της Λεωφόρου Συγγρού, οι οποίες εκτός από το συνεργείο διέθεταν και έκθεση. 
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι αγωνιστικές συμμετοχές του ίδιου του Τζον Πεσμαζόγλου, με αυτοκίνητα της Chevrolet και μάλιστα με επιτυχία (δεκαετία του '50, '60 & '70).

Aν και η Chevrolet ήταν πρακτικά ανύπαρκτη μετά τη δεκαετία του '60, πάντως τυπικά η "ΕΛΦΙΝΚΟ" εξακολούθησε να διατηρεί την αντιπροσωπεία, τουλάχιστον έως τις αρχές των '90s.

Επισήμως, το όνομα "Chevrolet" θα κάνει την επανεμφάνισή του το 2005, μετά την απόφαση της General Motors να μετονομάσει τα αυτοκίνητα της κορεάτικης Daewoo, στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η αμερικάνικη πολυεθνική είχε εξαγοράσει τη Daewoo το 1999, μετά από οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η τελευταία. Φυσικά, πέρα από την ονομασία και το σήμα, καμία σχέση δεν είχαν με τα μοντέλα της μητρικής εταιρείας. Τα κορεάτικα Chevrolet, είχε αναλάβει στη χώρα μας η "Chevellas Α.Ε". 



 
Chevrolet, Ιούνιος 1930.


Chevrolet Deluxe "Αδελφοί Κύρτση" Α.Ε, Ιούλιος 1939.


Chevrolet "ΕΛΦΙΝΚΟ" Α.Ε, Δεκέμβριος 1955.
 

To "μικρό" Chevrolet Corvair, του 1960.












B.A
Έρευνα & αρχείο: Hellenic Motor History  © 


















 n

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου