Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

H Οpel και η Ελλάδα


Κατά τις δεκαετίες του '60 και '70 η Opel είχε κυκλοφορήσει μια σειρά από ημερολόγια με φωτογραφίες, για τη προώθηση των μοντέλων της. Οι φωτογραφίες αυτές έδειχναν τα αυτοκίνητα της γερμανικής εταιρίας σε διάφορες τοποθεσίες ανά την Ευρώπη (και όχι μόνο).
Μέσα στις χώρες που επέλεξε η Opel, ήταν και η Ελλάδα και μάλιστα για περισσότερες από μια φορές. 


Το 1964 η Opel προωθεί το μικρό Kadett Α με δύο φωτογραφίες από την Ελλάδα. Στη πρώτη επιλέγεται ως φόντο το trademark της χώρας μας, η Ακρόπολη. Για να στηθεί το σκηνικό, το γαλάζιο Κadett τοποθετείται σε σημείο όπου κανονικά κανένα άλλο αυτοκίνητο δεν έχει πρόσβαση! Η δεύτερη φωτογραφία είναι στο Σούνιο. Η αναφορά στο ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας είναι και εδώ σαφής, με το ναό του Απόλλωνα να αποτελεί το φόντο. Όμως εδώ το σενάριο είναι περισσότερο περιπετειώδες. Το ζευγάρι με το λευκό Kadett αποφασίζει να παρκάρει και να κάνει πικ-νικ στο χείλος του γκρεμού! 


Το 1965 η χώρα μας βρίσκεται για ακόμα μια φορά στο πρόγραμμα της Opel, πάλι για το Kadett A  το οποίο διανύει το τελευταίο έτος παραγωγής του. Άρωμα Ελλάδας με φόντο το γραφικό Μικρολίμανο. Θάλασσα, ψαρόβαρκες και δίχτυα απλωμένα στο πεζοδρόμιο. 


Η Opel επιστρέφει στην Ελλάδα το 1967 με το Kedett B. H φωτογράφιση έγινε στο κέντρο της Αθήνας με την αρχαία κληρονομιά να αποτελεί ξανά έμπνευση. Το κόκκινο Kadett Coupe τοποθετείται στη Πύλη του Αδριανού με του Στύλους του Ολυμπίου Διός να εικονίζονται στο βάθος.
Tα μοντέλα της Opel ήταν εκείνη την εποχή ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα μας, όμως είναι άγνωστο κατά πόσο αυτό έπαιξε ρόλο στο να προτιμηθεί αρκετές φορές η Ελλάδα, με επίκεντρο την Αττική, για τη διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας








B.A
Hellenic Motor History  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου