Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

MEBEA Fox.



H "M.E.B.E.A" A.E ιδρύθηκε από τον Απόστολο Τσιμωνίδη και τον Σταύρο Βιττώρια. Αρχικά οι επιχειρηματίες ασχολήθηκαν με το εμπόριο δίτροχων. Οι ίδιοι είχαν, από το 1958, την αντιπροσωπεία των γερμανικών μοτοποδηλάτων & μοτοσυκλετών Zundapp, με έδρα στην οδό Πατησίων 31.
Σύντομα η δραστηριότητά της επεκτάθηκε πέρα από το εμπόριο και ασχολήθηκε με την κατασκευή δικύκλων και τρικύκλων. 
Η Μ.Ε.Β.Ε.Α (Μεσογιακές Επιχειρήσεις Βιομηχανίας Εμπορίου Αντιπροσωπειών Α.Ε) ανέλαβε το 1964 την εισαγωγή στα οχήματα της βρετανικής Reliant. Σύντομα θα ξεκινούσε η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών στον τομέα της παραγωγής. Αρχικά αφορούσε τη συναρμολόγηση των τρίκυκλων Reliant Robin και TW9 (επιβατικού & επαγγελματικού αντίστοιχα). Και στις δύο περιπτώσεις πολλά από τα εξαρτήματα προέρχονταν από τοπικούς προμηθευτές.
Στα τέλη της δεκαετίας του '70 η Μ.Ε.Β.Ε.Α σχεδίασε ένα μικρό τετράτροχο επαγγελματικό όχημα, το M.E.B.E.A Fox.
To αμάξωμά του ήταν από πολυεστέρα και ο κινητήρας του, 848 κ.εκ., προερχόταν από τη Reliant. Για να πάρει έγκριση τύπου το όχημα στάλθηκε στη Μ. Βρετανία. Η εγχώρια προστιθέμενη αξία ανερχόταν σε 60%
Το Fox κατασκευάστηκε μέχρι το 1983, οπότε και η M.E.B.E.A είχε περάσει σε φάση ύφεσης έως την παύση των εργασιών της, το 1984.
Αργότερα τα σχέδια του Fox χρησιμοποίησε η ίδια η Reliant στην Αγγλία.








Β.Α
Hellenic Motor History


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου