Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Παλιά αυτοκίνητα. Νοσταλγία μετά την απόσυρση.



Στις αρχές του 1991 ξεκίνησαν τα κίνητρα για την αντικατάσταση των παλαιών αυτοκινήτων με καινούργια καταλυτικά. Το μέτρο αυτό ήταν απαραίτητο με δεδομένο ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν πολλά αυτοκίνητα μεγάλης ηλικίας, ελλειπώς συντηρημένα, ρυπογόνα και χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας. 
Η γνωστή μας "απόσυρση" διήρκησε για δύο χρόνια και έβγαλε από την κυκλοφορία εκατοντάδες χιλιάδες "σαράβαλα", που κατέληξαν στην πρέσα. 
Πάντως πολλοί δεν ξέχασαν έτσι εύκολα το παλιό τους αυτοκίνητο, με το οποίο είχαν συμβιώσει για πολλά πολλά χρόνια. 

Με αυτή την διάθεση νοσταλγίας, το περιοδικό "Εικόνες" έκανε ένα αφιέρωμα στα παλιά αυτοκίνητα, έναν περίπου χρόνο μετά το τέλος της "απόσυρσης", στις 19 Ιανουαρίου 1994. Τίτλος: "Παλιά αυτοκίνητα. Νοσταλγία μετά την απόσυρση".
Το περιοδικό δημοσίευσε και φωτογραφίες από "σαραβαλάκια" τα οποία είχαν γλιτώσει από την απόσυρση και τα εντόπισε σε διάφορους δρόμους της Αθήνας. 


"Μεγαλώσαμε ζήσαμε και ταξιδέψαμε μαζί τους. Τα ταλαιπωρήσαμε και μας ταλαιπώρησαν, μερικές φορές: μας "έφαγαν" λεφτά, μας άφησαν ξεκρέμαστους σε κάποιες κρίσιμες στιγμές... Είχαν όμως προσωπικότητα κι ας μην ήταν παρά μόνο απλά, "οικογενειακά" αυτοκίνητα. Τα ξεχώριζες με την πρώτη ματιά ακόμα και με το αυτί, αν ήσουν αρκετά παθιασμένος με αυτά. Τελικά, τα "αποσύραμε" και τελείωσε η ιστορία. Τα νοσταλγεί κανείς άραγε, 
την ώρα που πατάει το κουμπί του συναγερμού στο καταλυτικό του... ;"

Με αυτή την εισαγωγή, το περιοδικό "Εικόνες" μας βάζει αμέσως στο κλίμα. 
Παρά την "απόσυρση" που είχε προηγηθεί, κάποια από τα παλιά μοντέλα μπορούσε κανείς να τα εντοπίσει ακόμα, έστω και σε μικρούς πλέον αριθμούς. 

Το περιοδικό γράφει χαρακτηριστικά: 
"Εμείς, πάντως, κάναμε μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και φωτογραφίσαμε μερικούς από τους "τετράτροχους φίλους του ανθρώπου" που γλίτωσαν -ως πότε;- την απόσυρση και την πολτοποίηση. Όχι ότι είμαστε αμετανόητοι νοσταλγοί του παρελθόντος. Στο κάτω-κάτω, τα "καταλυτικά" μας είναι έτη φωτός μπροστά από πλευράς άνεσης, ασφάλειας, οικονομίας, επιδόσεων και σεβασμού προς το περιβάλλον...
.............

Αλλά, να, σκεφτήκαμε ότι αυτά εδώ τα αυτοκίνητα του '50 και του '60 με τους εξαψήφιους αριθμούς κυκλοφορίας, δεν θα τα ξαναδούμε -και κάπως μας κακοφάνηκε."   


Στις φωτογραφίες εικονίζονται κατά σειρά (από επάνω προς τα κάτω): Opel Rekord, Morris Minor, Opel Olympia, Fiat 600 (ή Ζastava 750), Austin A40. 
Στην αρχική φωτογραφία εικονίζεται ένα λευκό Peugeot 403, ενώ η φωτογραφία στο μέσον δείχνει ένα Fiat 1300. 

Τα κείμενα από το περιοδικό "Εικόνες" υπογράφει ο Τώνης Μόζερ, ενώ δικές του είναι και οι φωτογραφίες. 


Το Hellenic Motor History αναδημοσιεύει αποσπάσματα από τo ρεπορτάζ και μέρος των φωτογραφιών που το συνοδεύουν. 




Β.Α
  © Hellenic Motor History (2020) 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου