Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Tα δημοφιλέστερα χρώματα αυτοκινήτου στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο το 2022. Οι προτιμήσεις των αγοραστών σε σχέση με το χθες.

 



Ένα από τα κριτήρια για την τελική επιλογή αγοράς ενός αυτοκινήτου είναι το χρώμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αντιμετωπίσει το δίλλημα της τελευταίας στιγμής, για το ποιό χρώμα θα ήταν προτιμότερο για το καινούργιο τους αυτοκίνητο. Ποιά είναι, όμως, τα χρώματα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις; Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας Axalta, που ειδικεύεται σε προϊόντα βαφής αυτοκινήτων, τα πλέον δημοφιλή παγκοσμίως είναι τα ουδέτερα χρώματα. Είναι φυσικό πως σε κάθε χώρα ή ήπειρο υπάρχουν διαφοροποιήσεις, όμως οι τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν πως τα επικρατέστερα χρώματα είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια. Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση με τα δημοφιλέστερα χρώματα των αυτοκινήτων σε παλιότερες εποχές. 

Στην Ευρώπη το γκρι αναδείχθηκε ως το δημοφιλέστερο χρώμα για το 2022, με ποσοστό 27%. Στην Βρετανία το συγκεκριμένο χρώμα ήρθε πρώτο σε προτιμήσεις σε ποσοστό 25.7%. Στα δέκα πρώτα σε πωλήσεις μοντέλα της βρετανικής αγοράς, τα έξι κυκλοφόρησαν περισσότερο σε γκρι χρώμα. Εξαίρεση δεν αποτέλεσε το best seller Nissan Qashqai, που όμως αποτέλεσε την κορυφαία επιλογή και σε άλλα χρώματα, όπως το μαύρο, το μπλε και το κόκκινο. Το μαύρο ήταν συνολικά το δεύτερο δημοφιλέστερο χρώμα στην Βρετανία, με ποσοστό 20.1%. Το λευκό ήρθε τρίτο με 16.7% και το Tesla Model Y ήταν το πλέον διαδεδομένο αυτοκίνητο σε αυτό το χρώμα. Το μπλε ήρθε στην τέταρτη θέση με ποσοστό 16% ενώ το κόκκινο ακολούθησε με 8.5%. Με εξαίρεση το γκρι, όλα τα υπόλοιπα στην πρώτη πεντάδα σημείωσαν πτώση, αν και δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην κατάταξη σε σχέση με το 2021. 

Η εικόνα στην Βρετανία δεν διαφέρει σε σχέση με τα δεδομένα στο σύνολο της Ευρώπης. Την δεύτερη θέση κατέλαβε το μαύρο, με ποσοστό 22% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το λευκό ήρθε τρίτο με ποσοστό 17% (το 4% αφορούσε το λευκό πέρλα). Αν και το γκρι παρέμεινε σταθερά στην κορυφή των προτιμήσεων στην Ευρώπη, το λευκό υποχώρησε εφόσον το 2021 ήταν στην δεύτερη θέση. Επιπλέον, από το 2013 έως το 2018 ήταν σταθερά το χρώμα πρώτης επιλογής. Αντίθετα, το μαύρο ανέβηκε στην δεύτερη θέση, από την τρίτη που κατείχε το 2021. Την τέταρτη θέση διατήρησε το μπλε χρώμα, με ποσοστό 11% στην Ευρώπη, ενώ σταθερό ήταν και το ασημί που παρέμεινε στην πέμπτη θέση με ποσοστό 9%. 

Το 2022 η Ευρώπη αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα, εφόσον σε όλον τον υπόλοιπο πλανήτη κυριάρχησε το λευκό χρώμα. Στην Β. Αμερική το λευκό κατέκτησε το 30% της αγοράς, από το οποίο το 18% αφορούσε το καθαρό λευκό και το 12% το λευκό πέρλα. Ποσοστό 39% κατέκτησε το λευκό στην Ν. Αμερική και την Αφρική, ενώ υψηλά ποσοστά πέτυχε στην Κίνα (43%), την Ιαπωνία (38%) και την Ν. Κορέα (34%). Στην υπόλοιπη Ασία το λευκό πέτυχε ποσοστό 40%, ενώ στην Ινδία ήταν το δημοφιλέστερο χρώμα σε ποσοστό 35%. Η Ινδία αποτέλεσε την μοναδική περίπτωση που το μαύρο δεν αποδείχθηκε καθόλου ελκυστικό ως χρώμα, με το ποσοστό του μόλις στο 3%! Αντίθετα, στην Κίνα και την Ιαπωνία ήταν το δεύτερο πιο αγαπημένο χρώμα με ποσοστό 26% και 18% αντίστοιχα, ενώ στην υπόλοιπη Ασία ήρθε δέυτερο με 21%. Στην Β. Αμερική και την Αφρική την δεύτερη θέση κατέλαβε το γκρι, και στις δύο περιπτώσεις με ποσοστό 20%. Το ίδιο συνέβη και στην Ν. Κορέα, όμως με υψηλότερο ποσοστό (24%). Στην Ινδία και την Ν. Αμερική στην δεύτερη θέση ήρθε το ασημί με 32% και 19% αντίστοιχα. 



To λευκό ήταν το δημοφιλέστερο χρώμα σε παγκόσμιο επίπεδο πλην Ευρώπης, που ήρθε στην τρίτη θέση. Το υψηλότερο ποσοστό το πέτυχε στην Κίνα (43%), ενώ ακολούθησε η Ν. Αμερική (39%) και η Ιαπωνία (38%).



Τα ουδέτερα χρώματα συνέχισαν να κυριαρχούν στην "παλέτα" των αγοραστών το 2022, ενώ από τα υπόλοιπα χρώματα μόνο το μπλε διατήρησε αξιόλογα ποσοστά παγκοσμίως. Στην Ευρώπη και την Β. Αμερική είχε την μεγαλύτερη προτίμηση, κατακτώντας και στις δύο περιτπωσεις την τέταρτη θέση με 11%. Την ίδια θέση αλλά με χαμηλότερα ποσοστά κατέλαβε στην Ιαπωνία (9%), την Ν. Κορέα (9%) και την Κίνα (5%). Στην Αφρική ήρθε στην πέμπτη θέση με 8% και στην Ασία ευρύτερα επίσης συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα με 6%. Το κόκκινο πέτυχε να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Ν. Αμερική που ήρθε στην πέμπτη θέση με 6%, ενώ στην ίδια θέση με το ίδιο ποσοστό ήρθε στην Ν. Κορέα. Την πέμπτη θέση κατέλαβε και στην Κίνα όμως με μόλις το 3% επί του συνόλου. Πιο ψηλά στην κατάταξη ήρθε στην Ινδία που κατέκτησε το 6% της αγοράς και βρέθηκε στην τέταρτη θέση. Άλλη μια ιδιαιτερότητα στην Ινδία αποτελεί το γεγονός πως την πέμπτη θέση κατέλαβαν οι καφέ και μπεζ αποχρώσεις, που ισοφάρισαν το κόκκινο με ποσοστό 6%. Από το σύνολο, λιγότερο από το 1% αφορούσε το πιο ανοιχτόχρωμο μπεζ. 



Χρώματα όπως το λευκό και το γκρι ήταν πάντα δημοφιλή, όμως παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό αγοραστών προτιμούσε παλιότερα τα πιο "ζωντανά" χρώματα. Για πολλά χρόνια στην Ευρώπη το κόκκινο πρωταγωνιστούσε, ενώ επιλογές που σήμερα φαίνονται μάλλον αδιανόητες στην συντριπτική πλειοψηφία, κάποτε αποτελούσαν συνηθισμένο φαινόμενο. Το 1980 τα τρία παρακάτω χρώματα ήταν τα πιο διαδεδομένα στην Ευρώπη... 




Το κόκκινο κατέκτησε στην Ευρώπη ποσοστό μόλις 5% και ήρθε στην έκτη θέση το 2022, ενώ το πράσινο και το κίτρινο κατείχαν έκαστο μόλις το 1%. Ειδικότερα το πράσινο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ευρώπη για πολλά χρόνια, ενώ το ίδιο ίσχυε και στην Αμερική όπου πολλές φορές βρέθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων. Το κίτρινο αποτελεί πιο ιδιαίτερο χρώμα, χωρίς σταθερή παρουσία στα πιο αγαπημένα των αγοραστών. Όμως υπήρξαν φορές που ήρθε δυναμικά στο προσκήνιο σε όλο τον κόσμο, όπως στην περίπτωση της Ευρώπης το 1980. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το κόκκινο παρέμεινε ανάμεσα στα δημοφιλέστερα έως το 2001, ενώ από το επόμενο έτος άρχισαν να επικρατούν τα ουδέτερα χρώματα, με εξαίρεση το μπλε. Έκανε μια τελευταία επανεμφάνιση στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης το 2006, που κατέλαβε την πέμπτη θέση. Στην Β. Αμερική το κόκκινο απουσιάζε από την πρώτη πεντάδα στο διάστημα 2005-2009 και το 2010 επανήλθε, κατέχοντας σταθερά την πέμπτη θέση έως το 2016. Την θέση του πήρε το μπλε το 2017, όμως το κόκκινο επέστρεψε στην πέμπτη θέση το 2018 για τελευταία φορά (έως σήμερα). Ακόμα και η "εξεζητημένη" σήμερα επιλογή των καφέ και μπεζ χρωματισμών ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη έως την δεκαετία του '80, ειδικά στην Β. Αμερική και την Ασία. Σήμερα κατέχει παγκοσμίως ποσοστά από 1% έως 4%, με την εξαίρεση της Ινδίας (6%). Στην Ευρώπη το ποσοστό τους ανήλθε στο 2% την χρονιά που μας πέρασε, με μοιρασμένη την αναλογία μεταξύ καφέ και μπεζ αποχρώσεων. 






Β.Α
Hellenic Motor History © (2023)
Στοιχεία:  axalta.com & SMMT (Μ. Βρετανία)


 
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου