Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Τα βρετανικά αυτοκίνητα στην βιομηχανική έκθεση του Ζαππείου, το 1919



Στις 6 Οκτωβρίου 1919 άνοιξε τις πύλες της η "Αγγλική Βιομηχανική Έκθεση" στο Ζάππειο. 
Η έκθεση ήταν μια διοργάνωση του Συνδέσμου Άγγλων βιομηχάνων και παρουσίαζε όλα τα επιτεύγματα της βρετανικής παραγωγής, μεταξύ των οποίων και τα αυτοκίνητα. 
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 11 π.μ. με Έλληνες και ξένους καλεσμένους. Τον λόγο πήρε ο πρεσβευτής της Αγγλίας, ο οποίος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για το ενδιαφέρον της σχετικά με την διοργάνωση αλλά και τον Βασιλιά  ο οποίος παρευρέθη στα εγκαίνια. Ο τελευταίος απάντησε αμέσως μετά, αναφερόμενος στους δεσμούς των δύο κρατών, ενώ ακολούθησε ο λόγος του υπουργού Οικονομικών. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ο Βασιλιάς περιηγήθηκε σε όλες τις αίθουσες αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος , "περιειργάσθη ιδιαιτέρως το τμήμα των αυτοκινήτων και των ναυτικών ειδών". 

Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση ήταν 1 δραχμή, ενώ την Τρίτη και το Σάββατο στοίχιζε 3 δραχμές. 
Είναι άγνωστο εάν έλαβαν μέρος όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όμως σίγουρα υπήρχαν μοντέλα της Morris (Cowley), της Standard, της Crossley και της Austin. 
Στόχος της έκθεσης δεν ήταν απλώς να επιδείξει τα βρετανικά προϊόντα, αλλά υπήρχε δυνατότητα αγοράς σε κάθε ενδιαφερόμενο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Εμπρός (5/10/1919), "Όλα με τας τιμάς των αλμυράς και μη, δύνανται να περιέλθουν εις την κατοχήν του καθενός... τοις μετρητοίς, μετά το τέλος της εκθέσεως όμως". 

Η "Αγγλική Βιομηχανική Έκθεση" διήρκησε έως τις 10 Νοεμβρίου 1919, ημέρα Κυριακή. 


To Standard SLS 9/5 του 1919. Η Standard ήταν μια από τις βρετανικές φίρμες που έλαβαν μέρος στην Αγγλική Βιομηχανική έκθεση του Ζαππείου. 









B.A
Έρευνα & αρχείο Hellenic Motor History © 2019




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου