Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Μετά την 28η Οκτωβρίου 1940: Τα τροχοφόρα σε περίπτωση συναγερμού.


Τα πρώτα 24ωρα μετά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, στις 28 Οκτωβρίου 1940, άρχισαν να δημοσιεύονται στις εφημερίδες οι ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών, σχετικά με τα μέτρα που ήταν αναγκαίο να ληφθούν για την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων σε πόλεις και χωριά. 
Μεταξύ άλλων, υπήρξε και ανακοίνωση με όλες τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να κάνουν οι οδηγοί των οχημάτων σε περίπτωση συναγερμού.
Το hellenic motor history μεταφέρει ολόκληρο το σχετικό κείμενο, όπως δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες εκείνη την εποχή. 


" Το υφυπουργείον Δημοσίας Ασφαλείας δι'ανακοινώσεώς του παραγγέλλει όπως εις περίπτωσιν συναγερμού: 
1) Υποχρεούνται άπαντες οι οδηγοί αυτοκινήτων, αμαξών, διτρόχων, τροχιοδρομικών οχημάτων, ιππηλάτων τοιούτων κλπ. όπως ευθύς ως δοθή το σύνθημα συναγερμού, σταματήσουν έκαστος εκεί όπου ήθελον ευρεθή και ακολούθως καταφύγουν μετά του προσωπικού των οχημάτων και επιβατών εις τα πλησιέστερα καταφύγια ή λάβουν μέτρα καλύψεώς των.
2) Τα εγκαταληφθησόμενα επί των οδών οχήματα δέον να σταθμεύουν εις το δεξιόν μέρος αυτών, ίνα μη παρακωλύηται η κυκλοφορία οχημάτων της υπηρεσίας Ασφαλείας και βοηθειών και ίνα παραμένουν ελεύθεραι αι προσβάσεις προς τας θέσεις της υδροληψίας. 
3) Υποχρεούνται οι οδηγοί ιππηλάτων οχημάτων, όπως αποζευγνύουν τους ίππους και προσδένουν αυτούς εις τους πλησιεστέρους στύλους, δένδρα ή κιγκλιδώματα κήπων, απαγορευομένης  της προσδέσεως αυτών επί των οχημάτων, ίνα μη παρασύρωσιν αυτά και αποφράσσουν την οδόν.
4) Τα εν κινήσει διατηρούμενα τροχοφόρα κατά την διάρκειαν του συναγερμού, εν καιρώ νυκτός, δέον να έχουν εσβεσμένα τα εξωτερικά και εσωτερικά αυτών φώτα.
5) Απαγορεύεται η χρήσις προβολέων αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων εντός πόλεων ή πλησίον μεμονομένων κτιρίων, ως επίσης και όταν το όχημα σταθμεύη, είτε εντός, είτε εκτός πόλεων.
6) Ταχύτης αυτοκινήτων εντός πόλεων πρέπει να περιορισθή κατά την νύκτα εις 12 χιλιόμετρα καθ'ώραν. "







B.A
  Hellenic Motor History © 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου