Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Ελληνικές διαφημίσεις επιβατικών αυτοκινήτων, 60 χρόνια πριν (1959)




Το 1959 χαρακτηρίστηκε από την σημαντική μείωση στις εισαγωγές καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων, μετά τις μεγάλες αυξήσεις στην φορολογία το καλοκαίρι του 1958.
Ήταν η πρώτη φορά από το 1953, οπότε και απελευθερώθηκαν οι εισαγωγές, που η αγορά αυτοκινήτου στην χώρα μας σημείωσε πτώση. 
Η επίσημη δικαιολογία για τις αυξήσεις στην εισφορά των αυτοκινήτων, ήταν το συναλλαγματικό απόθεμα και σκοπός της κυβέρνησης ήταν ακριβώς ο (έμμεσος) περιορισμός των εισαγωγών. 
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο είχαν να κινηθούν οι διάφορες αντιπροσωπείες στην Ελλάδα, κατά το εξεταζόμενο έτος. 


Διαφημίσεις για τα βρετανικά μοντέλα της Ford, από την "ΣΤΑΚΟΡ" Α.Ε, το καλοκαίρι του 1959.

Καταχώρηση της "ΙΜΠΟΡΤΕΞ" Α.Ε για το Peugeot 403, τον Σεπτέμβριο του 1959.

Η "ΤΡΑΚΤΕΛΛΑΣ" Α.Ε  ήταν η επίσημη αντιπροσωπεία της Fiat και της γαλλικής Simca. Τον Ιούλιο του 1959 παρουσίαζε το Fiat 1800, το νέο μεγάλο μοντέλο της ιταλικής εταιρείας (επάνω). Τον Αύγουστο, προωθούσε τα μικρά Fiat 500 & 600 παράλληλα με το μεσαίο οικογενειακό Simca Aronde (κάτω).

Οι εισαγωγές βρετανικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, ήταν και αυτές μειωμένες το 1959. Όμως διατήρησαν ένα σημαντικό ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων. Εδώ το δημοφιλές Morris Minor, σε διαφήμιση από τον Οκτώβριο του '59.

Δύο δείγματα από τη σειρά διαφημιστικών καταχωρήσεων του Μποστ, για το Renault Dauphine, τον Οκτώβριο του '59. Αντιπρόσωπος των γαλλικών αυτοκινήτων στην χώρα μας, εκείνη την εποχή, ήταν ο Σαρακάκης.

Citroen ID19, Ιανουάριος 1959 (αντιπρόσωπος ο Α. Καρντανό)

Ευχές για "Καλό Πάσχα" από την "ΚΕΤΑΜ" Ε.Π.Ε και την Skoda Octavia (Μάιος 1959).





B.A
Aρχείο © Hellenic Motor History (2019)


Η δημοσίευση είναι προϊόν έρευνας του hellenic motor history και δημοσιεύεται αποκλειστικά στο παρόν ιστολόγιο. Απαγορεύεται ρητά η ολική ή μερική αναδημοσίευση και αναπαραγωγή σε οποιοδήποτε ιστοσελίδα ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς προηγουμένως να έχει δοθεί η συγκατάθεση και με τον όρο ότι θα αναφέρεται η πηγή προέλευσης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου