Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Ελληνική διαφήμιση της Marmon, το 1929



Η Marmon ήταν μια από τις πολλές αμερικάνικες φίρμες κατασκευής αυτοκινήτων, κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου. Ξεχασμένη σήμερα, η Marmon είχε παρουσία και στην ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από την έρευνα του Hellenic Motor History. 
Για την ακρίβεια, οι αδελφοί Howard & Walter Marmon έφτιαξαν το πρώτο τους αυτοκίνητο το 1902, χρησιμοποιώντας το εξοπλισμό της εταιρείας Nordyke & Marmon Company, συνιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο πατέρας τους, Daniel. 

Η καταχώρηση είναι από τον Οκτώβριο του 1929. Αντιπρόσωπος ήταν ο Νικόλαος Στανίλας, ο οποίος πιθανότατα είχε αναλάβει εκείνη την εποχή την εκπροσώπηση της Marmon στην Ελλάδα. 
Ο Στανίλας ανέλαβε αργότερα τα αυτοκίνητα της Cord στην χώρα μας, ενώ σημαντική δραστηριότητα στον χώρο του αυτοκινήτου ανέπτυξε και μεταπολεμικά. Η "ΑΧΙΛΛΕΥΣ" Α.Ε, που είχε ιδρύσει, έφερνε τα βρετανικά αυτοκίνητα της Standard-Triumph, ενώ περί τα μέσα της δεκαετίας του '60 ήταν η πρώτη αντιπροσωπεία της Daihatsu στην χώρα μας.

Η Marmon σταμάτησε την παραγωγή αυτοκινήτων τον Μάιο του 1933. Είναι άγνωστο -ακόμα- ποιά επιχείρηση έφερνε τα Marmon στην Ελλάδα πριν το 1929. 
Η έδρα της "Ν. Λ. Στανίλας" Α.Ε ήταν αρχικά στην οδό Πατησίων 31, ενώ λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στην οδό Στουρνάρα 39. Στην Θεσσαλονίκη υπήρχε υποκατάστημα στην οδό Τσιμισκή 49. 








B.A
Έρευνα & αρχείο © Hellenic Motor History


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου