Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Παλιές ελληνικές διαφημίσεις καυσίμων και λιπαντικών

 


Με την εμφάνιση του αυτοκινήτου στην χώρα μας, αναπτύχθηκαν και οι δραστηριότητες γύρω από το νέο τεχονολογικό επίτευγμα . Περίοπτη θέση κατείχαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών και ελαστικών, η επιχειρηματική δραστηριότητα των οποίων υπήρξε έντονη από την περίοδο του μεσοπολέμου. Η Shell ήταν ένας από τους δυνατούς παίκτες στον χώρο της βενζίνης και των λιπαντικών. Η πιο πάνω καταχώρηση είναι από τον Ιούνιο του 1953 και κάνει αναφορά στο "σκληρό" Ράλλυ Ακρόπολις εκείνης της χρονιάς. Στις αρχές του 1954 η Shell ξεκίνησε μια έντονη διαφημιστική καμπάνια για τη νέα βενζίνη με I.C.A (Ignition Control Additive), που ξεκίνησε να διατείθεται από τα εγχώρια πρατήρια Shell στις 20 Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς. Η παρακάτω καταχώρηση της "Γκρέκα" είναι από τον Απρίλιο του 1955.

 
Λιπαντικά Shell, Απρίλιος 1939.


Άλλος μεγάλος παίκτης της αγοράς, ήταν η Socony-Vacuum Oil Company Inc., η μετέπειτα Mobil Oil. Η παρακάτω καταχώρηση από τον Απρίλιο του 1955, προμοτάρει τη νέα σύνθεση της βενζίνης "Mobilgas", μια ονομασία γνωστή πριν τον πόλεμο. Ενδιαφέρον έχει και η αισθητική της συγκεκριμένης διαφήμισης. Εκείνη την εποχή οι εταιρείες προωθούσαν δυναμικά "περισσότερα οκτάνια" και "νέες χημικές προσθήκες". Μια εποχή που στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν εκαντοντάδες χιλιάδες μεγάλα αμερικάνικα αυτοκίνητα, κύριο προσόν των οποίων ήταν η... αυξημένη κατανάλωση βενζίνης! Η Socony-Vacuum είχε προέλθει από την συγχώνευση της Vacuum Oil με την Standard Oil Co. H τελευταία είχε επισήμως παρουσία στην χώρα μας από το 1913.


Λιπαντικά Mobiloil, Οκτώβριος 1955.

Βέβαια από τον χώρο δεν απουσίαζε η BP. Έντονη προώθηση είχαν τα λιπαντικά "Visco-Static" της εταιρείας. Το καλοκαίρι του 1957 η BP παρουσίασε την βενζίνη BP 2 - Mix σε συνδυασμό με το ορυκτέλαιο BP "Energol" για δίχρονους κινητήρες. Το 1962 κυκλοφόρησε την βενζίνη "Super Mix", με 4 διαφορετικούς δείκτες οκτανίων, ανάλογα με τον κινητήρα του αυτοκινήτου ("Super Mix" 25%, 50%, 75% & αμιγώς Super βενζίνη). 

Ιούνιος 1954.

Μάρτιος 1955.







Β.Α
Αρχείο: Hellenic Motor History © (2021)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου