Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Το αυτοκινητιστικό δυστύχημα της Σοφίας Βέμπο και η επιστολή του Γεωργίου Παπανδρέου στον Τύπο.

 


Τα ξημερώματα της Κυριακής 15 Ιουλίου 1951, ένα τροχαίο περιστατικό απείλησε την ζωή διακεκριμένων καλλιτεχνών του μουσικού μας θεάτρου. Ανάμεσά τους ήταν η Σοφία Βέμπο, μαζί με την αδελφή της Αλίκη και τον συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο. Όλα ξεκίνησαν κατά την επιστροφή τους από δεξίωση που παρέθεσε ο Γεώργιος Παπανδρέου στην οικία του στο Καστρί, το βράδυ του Σαββάτου. Οι αδελφές Βέμπο και o Τραϊφόρος, μαζί με τον ενδυματολόγο κ. Σκαλιντώ, επέβαιναν σε ιδιωτικό αυτοκίνητο τύπου Chevrolet Convertible που οδηγούσε η γνωστή Χιλιανή τραγουδίστρια Rosita Serrano. Μετά την αποχώρηση τους από την δεξίωση γύρω στις 5 η ώρα το πρωί, ξεκίνησαν με προορισμό το ξενοδοχείο "ΔΙΑΝΑ" στην Εκάλη, προκειμένου να αναπαυθούν. Λόγω έλλειψης διαθέσιμων δωματίων, αναγκάστηκαν να συνεχίσουν την πορεία τους με κατεύθυνση προς Μαρούσι. Η οδηγός του αυτοκινήτου, έχοντας άγνοια των δρόμων της περιοχής, ακολουθησε κατά λάθος κάποιον καρόδρομο και σύντομα βρέθηκε στους αγρούς της περιοχής μεταξύ Μελισσίων και Αμαρουσίου. Μετά από αρκετή ώρα κατάφερε να επανέλθει στο κυρίως οδικό δίκτυο και την ώρα που προσέγγιζε την Λεωφόρο Κηφισίας το αυτοκίνητο προσέκρουσε με το υπ'αριθ. 31479 λεωφορείο που εκτελούσε το πρώτο δρομολόγιο της γραμμής Μπογιατίου-Αθηνών. Η ώρα ήταν περί τις 7.30 το πρωί. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να υποστεί το λεωφορείο ζημιές στο δεξιό μπροστινό μέρος, ενώ η Chevrolet παρασύρθηκε προς τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου και προσέκρουσε τερματίζοντας την πορεία της. Υπήρχαν πάντως μαρτυρίες που ανέφεραν ότι η Rosita Serrano βρισκόταν σε κατάσταση "ελαφράς ευθυμίας" κατά την αποχώρησή της από την δεξίωση, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. 

Αμέσως μετά την σύγκρουση κατέφτασε επί τόπου αστυνόμος για την διενέργεια προανακρίσεως, όμως οι πέντε καλλιτέχνες είχαν υποστεί τραύματα και μεταφέρθηκαν με ταξί στον Ερυθρό Σταυρό. Η Serrano υπέστη τα σοβαρότερα τραύματα, έχοντας χτυπήσει δυνατά στο αριστερό πόδι, κάτι που την ανάγκασε σε αποχή από τα καλλιτεχνικά της καθήκοντα. Η Αλίκη Βέμπο, που καθόταν στο μπροστινό κάθισμα, είχε ελαφρότερα τραύματα στα πόδια και το κεφάλι. Η Σοφία Βέμπο βρισκόταν στο πίσω κάθισμα και τραυματίστηκε ελαφρά στο άνω χείλος και την μύτη. Στο πίσω κάθισμα καθόταν και ο Τραϊφόρος, που τραυματίστηκε στο άνω μέρος του δεξιού ματιού και έφερε μώλωπες σε διάφορα σημεία, όπως και ο κ. Σκαλιντώ. Πάντως οι αδελφές Βέμπο έλαβαν μέρος τις παραστάσεις της Κυριακής, απογευματινή και βραδυνή, χωρίς όμως η Σοφία Βέμπο να τραγουδήσει. 

Την επόμενη μέρα ο ιδιοκτήτης του λεωφορείου, κ. Παπαστεφανίδης, μετέβη στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου και υπέβαλε μήνυση στην Rosita Serrano για παράβαση του Κ.Ο.Κ, ζητώντας την αποκατάσταση των ζημιών. 


Rosita Serrano


Με δεδομένο ότι οι εφημερίδες της εποχής ανέφεραν πως πριν το συμβάν οι καλλιτέχνες είχαν επισκεφθεί την οικία του Γ. Παπανδρέου, σε μια δεξίωση με πάνω από 200 καλεσμένους, ο γνωστός πολιτικός απέστειλε την επόμενη μέρα την εξής επιστολή στον Τύπο: 

"Κύριε Διευθυντά.
Εις απογευματινά φύλλα δημοσιεύεται μυθιστόρημα περί είδους κραιπάλης, η οποία οδήγησε εις αυτοκινητιστικόν δυστύχημα. Όσον και αν το θέμα είναι αχάριστον σάς παρακαλώ θερμώς όπως ευαρεστηθήτε να δημοσιεύσητε τα ακόλουθα.
Επικειμένης της λήξεως των εργασιών της Βουλής ηθέλησα να καλέσω εις φιλικήν εσπερίδα τους βουλευτάς του κόμματός μου μετά των οικογενειών των εις την εξοχικήν μου οικίαν. Και όπως είναι σύνηθες εκάλεσα και διακεκριμένους καλλιτέχνας και καλλιτέχνιδας που ήλθον αργά λόγω των ασχολιών τους. 
Δυστυχώς κατά την επιστροφήν των συνέβη αυτοκινητιστικόν ατύχημα. Αυτή είναι η ιστορία η οποία μεταβάλλει το δημοσιευθέν μυθιστόρημα εις μίαν απλήν είδησιν." 







Β.Α
Έρευνα : Hellenic Motor History © (2021)
Με πληροφορίες από τις εφημερίδες "Ελευθερία" & "Εμπρός" (17/7/1951)


1 σχόλιο: