Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Η σύγκρουση με το αυτοκίνητο της ηθοποιού Βάσως Μανωλίδου και ο σοβαρός τραυματισμός του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, το 1956.

 


Η Βάσω Μανωλίδου υπήρξε σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου, έχοντας ερμηνεύσει ρόλους δίπλα σε ιερά τέρατα της υποκριτικής τέχνης. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε το 1932 στο Εθνικό Θέατρο. Ήταν πρώτη ξαδέρφη με την Μαίρη Αρώνη, ακόμα ένα από τα μεγάλα ονόματα του χώρου στην Ελλάδα. Είχαν συνυπάρξει άλλωστε αρκετές φορές στο θεατρικό σανίδι αλλά και στην μία από τις δύο συνολικά κινηματογραφικές ταινίες που γύρισε η Μανωλίδου. Ήταν η ταινία "Το Σταυροδρόμι του Πεπρωμένου", που έκανε πρεμιέρα στις 15 Μαρτίου 1954 (είχε γυρίσει ακόμα μια το 1932 με τίτλο "Έξω Φτώχια"). 

Τον Οκτώβριο του 1956 η Βάσω Μανωλίδου ήταν πρωταγωνίστρια στο Εθνικό Θέατρο, που εκείνη την εποχή είχε ξεκινήσει παραστάσεις με τον "Φάουστ" του Γκαίτε. Τα ξημερώματα της 18ης Οκτωβρίου η ηθοποιός διέσχιζε την λεωφόρο Μεσογείων με το ιδιωτικό της αυτοκίνητο, μάρκας Opel Kapitän, με αριθμό κυκλοφορίας 445. Στο ύψος του Χολαργού και ενώ είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, βρέθηκε ξαφνικά στο αριστερό μέρος του οδοστρώματος με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το αντίθετα διερχόμενο αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας 10095, μάρκας Mercedes, που οδηγούσε ο κτηματομεσίτης Σπύρος Κωσταράς. Στο αυτοκίνητο της Μανωλίδου επέβαινε ο Αιμίλιος Χουρμούζιος, γενικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και διευθυντής της εφημερίδας "Καθημερινή", ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Η Μανωλίδου υπέστη ορισμένους μώλωπες, ενώ ελαφρώς τραυματίστηκε ο οδηγός της Mercedes καθώς και ο συνεπιβάτης του. 


  

Μετά το συμβάν, γύρω στη μία το πρωί, η ηθοποιός οδηγήθηκε στο Τμήμα Τροχαίας Προαστίων όπου κρατήθηκε ως υπεύθυνη για το ατύχημα. Ο κ. Κωσταράς άσκησε ποινική δίωξη εναντίον της, όμως μετά την κατάθεση της αφέθηκε προσωρινώς ελεύθερη. Παρά το σοκ και την ταλαιπωρία που είχε υποστεί, η Βάσω Μανωλίδου έπαιξε κανονικά τον ρόλο της στον "Φάουστ" την επόμενη μέρα. Αντίθετα, ο Αιμ. Χουρμούζιος μεταφέρθηκε στην κλινική "Τίμιος Σταυρός" της Ν. Ιωνίας, όπου και νοσηλεύτηκε. Όμως το κάταγμα που είχε υποστεί στο δεξί πόδι, θα τον ανάγκαζε να παραμείνει για αρκετό καιρό μακριά από τα καθήκοντά του, έως και για διάστημα δύο μηνών. Εκεί τον επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, ο ανακριτής ώστε να δώσει την κατάθεση του. Μετά την συμπλήρωση της δικογραφίας, ορίστηκε δικάσιμος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη.  


Η αρχική φωτογραφία πρόερχεται από το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", στις 19 Οκτωβρίου 1956. 

Η καταχώρηση για την ταινία "Το Σταυροδρόμι του Πεπρωμένου" (1954), με πρωταγωνίστριες την Βάσω Μανωλίδου και την Μαίρη Αρώνη. Ήταν μια από τις δύο εμφανίσεις της Μανωλίδου στην μεγάλη οθόνη. Η ταινία δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία και σήμερα αγνοείται η τύχη της, εφόσον μάλλον το φιλμ έχει καταστραφεί. 



B.A
Έρευνα & αρχείο © Hellenic Motor History (2022)
Με πληροφορίες από τις εφημερίδες "Τα Νέα" & "Έθνος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου