Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Τα πρώτα τζιπ στην Ελλάδα


Κινηματογραφικά επίκαιρα στο Σινεάκ, στις 6 Φεβρουαρίου1945. Μεταξύ άλλων, το "ΤΖΙΠ". 
"Το αυτοκίνητο θαύμα... που κατέπληξε τον κόσμο με την αντοχή και τις ικανότητές του".

Τα τζιπ (Jeep), που εξελίχθηκαν και κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες του 2ου Π.Π από τους αμερικάνους, θα γίνονταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο.
Στη χώρα μας εμφανίστηκαν αμέσως μετά την απελευθέρωση, ως οχήματα διαφόρων συμμαχικών αποστολών.
Αργότερα, πολλά από αυτά διατέθηκαν μέσω δημοπρασιών του ΟΔΙΣΥ, σαν ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. 
Τα τζίπ αυτά ήταν δύο τύπων, της Ford και της Willys, και η τιμή τους αρκετά προσιτή, με μικρή προκαταβολή και πολλές δόσεις.
Βέβαια, στα τζιπ στράφηκε και η ελληνική πολιτεία, χρησιμοποιώντας τα σε διάφορες περιπτώσεις, όπως ο Ελληνικός Στρατός και η Αστυνομία, αλλά και ορισμένες άλλες υπηρεσίες.
Tον Οκτώβριο του 1947, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε την απόφαση για τη διάθεση 280 τζιπ, που θα κάλυπταν τις ανάγκες της Χωροφυλακής.

Αρκετές φορές τέτοια οχήματα απασχολούσαν το καθημερινό ρεπορτάζ των εφημερίδων, με αφορμή κάποιο ατύχημα ή την ανατροπή τους. 

Χαρακτηριστική είναι η ταινία της Μαρίας Πλυτά, "Τζιπ, περίπτερο και αγάπη", που έκανε πρεμιέρα στις 18 Φεβρουαρίου 1957.
Σε αυτή, δύο βιοπαλαιστές περιπτεράδες (Νίκος Σταυρίδης & Νίκος Ρίζος) ζουν καθημερινά με το φόβο των οχημάτων, μεταξύ των οποίων και πολλά τζιπ που τρέχουν σαν τρελά περνώντας δίπλα από το "κατάστημά" τους.

Τα Jeep, φυσικά, συνέχισαν να παράγονται μετά τον πόλεμο και για πολιτική χρήση. Πλέον η μοναδική εταιρεία κατασκευής των Jeep ήταν η Willys.
Στην Ελλάδα, παράλληλα με τα εκατοντάδες μεταχειρισμένα που υπήρχαν, ξεκίνησαν και οι εισαγωγές καινούργιων, το αργότερο ως τις αρχές του 1950. Αντιπροσωπεία των Willys-Jeep ήταν η "ΤΙΤΑΝ Εμπορίας Αυτοκινήτων και Ελαστικών" Α.Ε, μέ έδρα αρχικά στην οδό Δραγατσανίου 6.
Μαζί με τα "κλασικά" εκτός δρόμου μοντέλα, η επιχείρηση έφερνε και τα Willys-Jeep Panel Van & Station Wagon. 






Επάνω: Καταχώρηση της "ΤΙΤΑΝ" για τα Willys- Jeep, το 1958.
Μέσον και κάτω: Παλιές φωτογραφίες από τζιπ του Ελληνικού Στρατού. 









B.A
Αρχείο © Hellenic Motor History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου