Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Ψάχνοντας για το παλαιότερο φορτηγό της Mercedes στην Ελλάδα


Στις 4 Δεκεμβρίου 1959, η "Μ. Κ. Φωστηρόπουλος" ανακοίνωσε πως, κατόπιν προσκλήσεως του εργοστασίου της Mercedes-Benz, έγινε διαγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανεύρεση του παλαιότερου φορτηγού της εταιρείας σε κυκλοφορία, με τα περισσότερα διανυθέντα χιλιόμετρα. 

Στην Ελλάδα, αυτό ήταν ένα φορτηγό Mercedes του Δήμου Τριπόλεως, μοντέλο του 1936, με περίπου 1.500.000 χιλιόμετρα στο ενεργητικό του. Το συγκεκριμένο φορτηγό κατέλαβε την 3η θέση του διαγωνισμού παγκοσμίως, ενώ υπήρξαν άλλες δύο ελληνικές συμμετοχές. 
Ένα φορτηγό Mercedes από τη Θήβα, μοντέλο του 1939, επίσης με περίπου 1.500.000 χιλιόμετρα και ένα ακόμα με 1.000.000 χιλιόμετρα, άγνωστης χρονολογίας.
Οι ιδιοκτήτες των τριών αυτών οχημάτων, θα πήγαιναν στην Δ. Γερμανία, όπου θα γινόταν η τελετή για την βράβευσή τους. 
Παρακάτω, το πλήρες κείμενο από την ανακοίνωση της αντιπροσωπείας, σχετικά με τον διαγωνισμό.



Καταχώρηση για τα φορτηγά της Mercedes-Benz, τον Μάιο του 1936. 
Εκείνη την εποχή αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, ήταν ο Κρίτων Δηλαβέρης. Λίγο αργότερα ανέλαβε την αντιπροσωπεία ο Μιχάλης Φωστηρόπουλος. Ένα φορτηγό εκείνης της χρονιάς ήταν και το παλαιότερο Mercedes που βρέθηκε να κυκλοφορεί στη χώρα μας το 1959, κατόπιν διαγωνισμού. 
Να σημειωθεί πως, τουλάχιστον μεταπολεμικά, τα φορτηγά της Mercedes ήταν τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα, με τον μεγαλύτερο αριθμό επί των κυκλοφορούντων φορτηγών. 




B.A
Έρευνα & αρχείο © Hellenic Motor History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου