Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Ελλάδα 1986: H Seat πρώτη σε πωλήσεις... κατά το ήμισυ!



Μάρτιος 1987. Η "Technocar" ΑΒΕΕ ενημέρωνε το κοινό για την πρωτιά της Seat στις πωλήσεις, το προηγούμενο έτος. 
Η διαφημιστική καταχώρηση είναι σαφής. "SEAT. Πρώτη* στο ράλλυ πωλήσεων στην Ελλάδα". Ο παρατηρητικός αναγνώστης θα προσέξει τον αστερίσκο που υπάρχει. Στο κείμενο της καταχώρησης αναφέρεται πως η εταιρεία πραγματοποίησε τις περισσότερες πωλήσεις "στον χώρο των εισαγομένων αυτοκινήτων". Η συγκεκριμένη φράση είναι λίγο "πονηρή". Η Seat πράγματι ήταν η πρώτη σε πωλήσεις μεταξύ των εισαγόμενων αυτοκινήτων. 
Η πλήρης απάντηση έρχεται με την υποσημείωση που συνοδεύει τον αστερίσκο στον τίτλο. "Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα ελληνικής συναρμολόγησης άλλων κατασκευαστών". Και βέβαια, αυτά ήταν τα Nissan της "TΕΟΚΑΡ" Α.Ε του Θεοχαράκη. Διότι στην πραγματικότητα η πρώτη σε πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα το 1986, ήταν η Nissan. H Seat ήρθε στην δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης. 
Φυσικά ελάχιστοι διαβάζουν τα "ψιλά γράμματα" μιας διαφήμισης, ενώ ορισμένοι δεν διαβάζουν ούτε καν το κείμενο. Ο τίτλος όμως είναι ευδιάκριτος ακόμα και σε όσους απλά ξεφυλλίζουν ένα έντυπο. Και είναι αυτός που δημιουργεί τις εντυπώσεις. 

Είναι γεγονός ότι το 1986 ήταν μια πολυ καλή χρονιά για την ισπανική εταιρεία στην χώρα μας. Κατάφερε να έρθει στην δεύτερη θέση με 5.966 πωλήσεις (9.2%), ενώ το 1985 είχε βρεθεί στην 17η θέση με 1.481 πωλήσεις (1.9%). Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχε υπερβεί σημαντικά την επίδοση της προηγούμενης χρονιάς, με 2.109 πωλήσεις και ποσοστό 7.3%. Σημαντικό ρόλο την επιτυχία έπαιξαν τα Ibiza και Gredos, που ήταν διαθέσιμα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και η νέα αντιπροσωπεία της Seat στην Ελλάδα, "Technocar" ΑΒΕΕ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων κάλυψαν οι εκδόσεις στα 1.200 cc. 
Ουσιαστικά το 1986 σηματοδότησε την δυναμική επάνοδο της Seat στην εγχώρια αγορά, μετά από ένα διάστημα υποτονικής παρουσίας. 
Πάντως η διαφορά από την Nissan ήταν σημαντική, εφόσον η ιαπωνική φίρμα πέτυχε 11.158 πωλήσεις, με μερίδιο αγοράς 17.1%. Σχεδόν το σύνολο των πωλήσεών της αφορούσε τα ελληνικής συναρμολόγησης Nissan Cherry και Sunny. 



B.A
Αρχείο © Hellenic Motor History (2020) 
Στοιχεία πωλήσεων: ΣΕΑΑ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου