Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Ελληνικές διαφημίσεις της Tempo, από το 1958



Η Tempo ήταν μια γερμανική εταιρεία κατασκευής επαγγελματικών οχημάτων.
Tα πρώτα της μοντέλα ήταν τρίκυκλα ελαφρά φορτηγά, τα οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Γερμανία προπολεμικά. Αργότερα παρουσίασε και το τετράτροχο επαγγελματικό "V 600". 
Πριν τον πόλεμο, τα συγκεκριμένα  οχήματα εισάγονταν στην Ελλάδα από την "ΒΙΤΕΜ" Α.Ε, που είχε αναλάβει και την αντιπροσωπεία των αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών της BMW στην χώρα μας. 
Η παραγωγή των τρίκυκλων συνεχίστηκε μεταπολεμικά, με ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1949 η Tempo παρουσίασε ένα νέο τετράτροχο μοντέλο, το Matador. Έως το 1952 εφοδιαζόταν με κινητήρα και κιβώτιο ταχυτήτων της Volkswagen. Όταν η τελευταία σταμάτησε να προμηθεύει την Tempo, το Matador εφοδιάστηκε κατά διαστήματα με κινητήρες από εταιρείες όπως η Heinkel και η JLO, χωρίς πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα και με αρκετά προβλήματα. 


Τα Tempo βέβαια είχαν παρουσία στην χώρα μας και μεταπολεμικά. Οι εικονιζόμενες καταχωρήσεις αφορούν τη νεότερη γενιά των τετράτροχων επαγγελματικών της εταιρείας, και είναι από το καλοκαίρι του 1958. 
Ήδη από το 1956 η παραγωγή των τρίκυκλων μοντέλων είχε σταματήσει. 
Γενική αντιπροσωπεία έως τότε ήταν η "Δ. Αβράσογλου, Γ. Παπαϊωάννου & Υιοί" Ο.Ε . Είχε προηγηθεί η "ΒΙΤΕΜ" Α.Ε, όμως για ένα διάστημα τα τρίκυκλα επαγγελματικά φαίνεται να έφερνε ο Σωκράτης Φωστηρόπουλος. 
O Δημήτρης Αβράσογλου είχε δραστηριοποιηθεί στον χώρο κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου. Τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο συνέχισε την δραστηριότητα του, ως εισαγωγέας των τρακτέρ της γερμανικής Hanomag, μέσω της "Δ. Αβράμογλου & Σια". Λίγο αργότερα έφερε και τα ελαφρα φορτηγά της ίδιας εταιρείας, την αντιπροσωπεία της οποίας διατήρησε έως τα μέσα της δεκαετίας του '70, οπότε καταργήθηκε η φίρμα

Η "Δ. Αβράσογλου, Γ. Παπαϊωάννου & Υιοί" Ο.Ε σχηματίστηκε το 1956, ως συνέχεια της "Δ. Αβράμογλου & Σια". Την ίδια περίοδο, η Tempo παραχώρησε το 50% του ελέγχου στην Hanomag, εφόσον αντιμετώπιζε πλέον οικονομικά προβλήματα. 
Όπως φαίνεται στην αρχική διαφήμιση, τα Tempo ήταν διαθέσιμα σε όλες τις παραλλαγές τους. 






B.A
Έρευνα & αρχείο Hellenic Motor History © 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου