Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Opel Corsa. Το νέο best seller της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου και οι εκτιμήσεις για το 2024.

 


Όλα δείχνουν πως το Opel Corsa θα είναι το ελληνικό best seller για το 2023. Παρόλο που οι πωλήσεις του σημείωσαν μια κάμψη από το καλοκαίρι και ειδικότερα τους δύο τελευταίους μήνες, η δυναμική που ανέπτυξε κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς του επέτρεψαν να διατηρήσει το προβάδισμα. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου οι ταξινομήσεις του Corsa στην χώρα μας ανήλθαν σε 5.811 μονάδες. Στην δεύτερη θέση ήρθε το Toyota Yaris με 5.070 μονάδες. Κατά συνέπεια, είναι μάλλον απίθανο να γίνει η ανατροπή κατά τον τελευταίο μήνα του έτους και το Corsa θα κερδίσει τον τίτλο του best seller, που τα προηγούμενα δέκα χρόνια κατείχε το Yaris. Πάντως το ιαπωνικό supermini επιδεικνύει μεγάλες αντοχές έναντι στον σκληρό ανταγωνισμό της Stellantis (Opel Corsa, Citroen C3, Peugeot 208) και παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των αγοραστών στρέφεται πλέον στο Yaris Cross, που αποτελεί πλέον το δημοφιλέστερο SUV της ελληνικής αγοράς. 

Με το νέο έτος το Corsa θα συμπληρώσει 40 χρόνια παρουσίας στην χώρα μας. Η πρώτη γενιά παρουσιάστηκε επίσημα το φθινόπωρο του 1982, όμως ήρθε στην χώρα μας αρχές του 1984. Η πορεία του ήταν σχετικά ικανοποιητική τα επόμενα χρόνια, όμως το όνομα Corsa έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην δεύτερη γενιά του, που παρουσιάστηκε στην χώρα μας την άνοιξη του 1993. Έκτοτε παραμένει ως ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα στην ελληνική αγορά. Παρότι το Opel Corsa κατά καιρούς είχε ανέβει αρκετά ψηλά στην κατάταξη των πωλήσεων, βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή το 2007. Εκείνη την χρονιά πέτυχε 9.687 πωλήσεις, έχοντας περάσει στην τέταρτη γενιά του. Την περίοδο 2008-2010 παρέμεινε εξαιρετικά ανταγωνιστικό και το 2011 επέστρεψε στην κορυφή, με 6.021 πωλήσεις. Παρέμεινε το δημοφιλέστερο μοντέλο στην χώρα μας το 2012, με 3.957 πωλήσεις. Το διάστημα 2013-2017 διατήρησε σταθερά την δεύτερη θέση των πωλήσεων, πίσω από το Toyota Yaris. To 2018 υποχώρησε στην πέμπτη θέση, όμως επανήλθε στο Νο 2 την επόμενη χρονιά και βρέθηκε στην τρίτη θέση το 2020. Η νεότερη γενιά του μοντέλου είχε μια αξιόλογη πορεία τα προηγούμενα δύο χρόνια, κατακτώντας την τέταρτη θέση στην γενική κατάταξη το 2021 και την τρίτη θέση το 2022. Κατά συνέπεια, ως τότε το Corsa είχε βρεθεί συνολικά τρεις φορές στην κορυφή των πωλήσεων και όλες στην τέταρτη γενιά του. 


To Corsa έγινε για πρώτη φορά το Νο 1 σε πωλήσεις μοντέλο στην χώρα μας το 2007 (4η γενιά).


Φέτος, η έκτη γενιά του μοντέλου επαναφέρει το όνομα Corsa στην κορυφή, τερματίζοντας την δεκαετή κυριαρχία του Toyota Yaris. Φυσικά είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί το 2024. Το Corsa έχει όλες τις προδιαγραφές να παραμείνει πρώτο σε πωλήσεις, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη ανανέωσή του. Όμως ο ανταγωνισμός είναι έντονος, το Yaris παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές, τα "μικρά" των Citroen & Peugeot συνεχίζουν την πολύ καλή τους πορεία ενώ το Yaris Cross ανέπτυξε μεγάλη δυναμική στην διάρκεια του έτους. Η κατηγορία των SUV κατέκτησε το 56.0% της εγχώριας αγοράς στο εντεκάμηνο, ενώ μόνο η υπο-κατηγορία των B-SUV (στην οποία ανήκει το Yaris Cross) κατείχε μερίδιο 26.6%. Που σημαίνει ότι μπορεί να ήρθε ο καιρός να διεκδικήσει την κορυφή της ελληνικής αγοράς ένα SUV μοντέλο. Όλα αυτά είναι βέβαια υποθετικά σενάρια, σε μια μεταβατική εποχή που οι προβλέψεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επισφαλείς. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή την στιγμή η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου κινείται χωρίς σαφή προσανατολισμό, με τις αλλαγές στην πολιτική για το αυτοκίνητο να θεωρούνται πλέον επιβεβλημένες. Άγνωστο παραμένει κατά πόσο η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά τις προοπτικές προς αυτή την κατεύθυνση. Το Hellenic Motor History παρακολουθεί και καταγράφει τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου. Εν αναμονή λοιπόν για το πως θα διαμορφωθεί η τελική εικόνα για το έτος που φεύγει. 






B.A
 © Hellenic Motor History (2023)
Στοιχεία πωλήσεων: ΣΕΑΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου