Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Τα πιο δημοφιλή χρώματα στα αυτοκίνητα την χρονιά που μας πέρασε

 


Ένα από τα κριτήρια για την τελική επιλογή αγοράς ενός αυτοκινήτου είναι το χρώμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αντιμετωπίσει το δίλλημα της τελευταίας στιγμής, για το ποιό χρώμα θα ήταν προτιμότερο για το καινούργιο τους αυτοκίνητο. Ποιά είναι, όμως, τα χρώματα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις; 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας Axalta, που ειδικεύεται σε προϊόντα βαφής αυτοκινήτων, τα πλέον δημοφιλή παγκοσμίως είναι τα ουδέτερα χρώματα. Το 2020, την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των αγοραστών,  κατέλαβε το λευκό με ποσοστό 38%. Στην δεύτερη θέση ήρθε το μαύρο με 19% και ακολούθησε το γκρι με ποσοστό 15%. Το λευκό κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία. Αντίθετα, το κάποτε δημοφιλές -και στην Ελλάδα- ασημί χρώμα, δείχνει να υποχωρεί σημαντικά σε αρκετές αγορές, καταλαμβάνοντας πέρσι ποσοστό μόλις 9% σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως εξακολουθεί να παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις στην Ινδία και στη Νότιο Αμερική (αν και με μικρή υποχώρηση)  Από τα μη-ουδέτερα χρώματα, το δημοφιλέστερο ήταν το μπλε (7%) και ακολούθησε το κόκκινο (5%).

Το γκρι είχε ανοδικές τάσεις σε όλο τον κόσμο, κατά 2%, ενώ αποτέλεσε τη δημοφιλέστερη επιλογή στην Ευρώπη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με συνολικά 25% επί του συνόλου (+1%). Το λευκό τυπικά συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό, όμως από το 25% το καθαρό λευκό ανήλθε στο 22%, ενώ το υπόλοιπο 3% αφορά το λευκό πέρλα. Φαίνεται ότι και το μαύρο συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, με ποσοστό 21%, έναντι 19% στις Η.Π.Α και 18% στην Ασία. Στην τέταρτη θέση των δημοφιλέστερων χρωμάτων στην Ευρώπη βρέθηκε το μπλε, με ποσοστό 10%. Το ίδιο ποσοστό κατέλαβε και στις Η.Π.Α και την Ιαπωνία, ενώ το υψηλότερο ποσοστό πέτυχε στη Ν. Κορέα με 11%. Αμέσως μετά ακολούθησε το ασημί χρώμα, με ποσοστό 9%. 


Το γκρι ήταν το Νο 1 σε προτιμήσεις χρώμα στην Ευρώπη, το 2020. 


Πάντως, χρώματα που κάποτε ήταν ιδιαίτερα κοινό θέαμα στους δρόμους, σήμερα αποτελούν την μειοψηφία. Το κόκκινο έχει περιοριστεί πλέον  σε μονοψήφια ποσοστά. Το 2020, το υψηλότερο ποσοστό το πέτυχε στις Η.Π.Α και την Ιαπωνία, με 7%. Στην Ευρώπη το κόκκινο χρώμα κατέκτησε μόλις το 5% της αγοράς, ενώ προτιμήθηκε περισσότερο από τους αγοραστές των μικρών και των σπορ αυτοκινήτων. Χειρότερα ήταν τα πράγματα για τα υπόλοιπα χρώματα, όπως το καφέ/μπεζ (2%) και το αρκετά δημοφιλές παλαιότερα πράσινο (1%). Το τελευταίο δεν πήγε καλύτερα στις άλλες περιοχές του πλανήτη, ενώ το υψηλότερο ποσοστό το πέτυχε στην Ιαπωνία, με ποσοστό 3%. Μειοψηφία ήταν και το κίτρινο χρώμα, που συγκέντρωσε μόλις το 1% στην Ευρωπαϊκή αγορά πέρσι. 

Σε όλες τις μεγάλες αγορές, τα τρία δημοφιλέστερα χρώματα για το 2020 ήταν ουδέτερα, δηλαδή λευκό, μαύρο, γκρι ή ασημί. Με εξαίρεση την Ευρώπη, το λευκό ήταν το Νο 1 χρώμα, σε ορισμένες περιπτώσεις με πολύ υψηλά ποσοστά, όπως στην Αφρική (46%), την Ασία (48%), την Κίνα (57%) και τη Ν. Αμερική (41%).  Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην Βρετανία, από τα δέκα πρώτα σε πωλήσεις μοντέλα, τα έξι διατέθηκαν περισσότερο σε γκρι χρώμα, τα δύο σε μαύρο και τα υπόλοιπα δύο σε μπλε (Ford Fiesta & Ford Focus). Συνολικά, το γκρι χρώμα ήταν το δημοφιλέστερο στην βρετανική αγορά, με ποσοστό 24.4% (+8.0%) και συνολικά 397.197 μονάδες. Στην δεύτερη θέση ήρθε το μαύρο με 19.9% (-1.5%) και στην τρίτη θέση το λευκό με 17.4% (-3.1%). Το μπλε κατέκτησε το 16.9% σημειώνοντας άνοδο κατά 4.6%. Στην Βρετανία το κόκκινο ανήλθε στο 9% των καινούργιων αυτοκινήτων και βρέθηκε στην 5η θέση, είχε όμως υποχώρηση κατά 7.9%. 




Β.Α
 Hellenic Motor History © (2021)
Στοιχεία:  axalta.com & SMMT (Βρετανία)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου