Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Το Αμαξάκι (1957)

 


Κοινωνική/δραματική ταινία σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλη και του Νίκου Κιούση και σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου. Η πρεμιέρα έγινε στις 4 Φεβρουαρίου του 1957. 

Η ιστορία έχει ως κεντρική φιγούρα τον κυρ-Ανέστη, έναν παραδοσιακό αμαξά της Αθήνας, που εργάζεται μαζί με τον φίλο του τον Θόδωρο. Ο κυρ-Ανέστης έχει έναν γιό, τον Νίκο, που του κάνει τη ζωή δύσκολη, όμως αρχίζει να έχει προβλήματα και στην δουλειά του. Μια μέρα οι δύο αμαξάδες μαθαίνουν ότι πρέπει να φύγουν από την κεντρική πλατεία που κάνουν πιάτσα επί 30 χρόνια και να μεταφερθούν σε άλλο σημείο, λιγότερο προνομιούχο. Τα αθηναϊκά αμαξάκια αποτελούν πλέον αναχρονισμό και στην θέση τους υπάρχει πια χώρος μόνο για "αμερικάνικες και εγγλέζικες κούρσες". Ο κυρ-Ανέστης διώχνει τον γιό του από το σπίτι, με αφορμή την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε για εκείνον μια ορφανή κοπέλα, η Αννούλα , την οποία είχε παρασύρει για να κάνει το κέφι του. Αργότερα ο γιός του φεύγει στο εξωτερικό και ο κυρ-Ανέστης παίρνει την Αννούλα υπό την προστασία του. Παράλληλα, ο φίλος του ο Θόδωρος πουλάει το άλογο και την άμαξα με σκοπό να αγοράσει ένα ταξί, εφόσον δεν βλέπει να έχει μέλλον το επάγγελμα του αμαξά. Ο κυρ-Ανέστης θεωρεί προδοσία αυτή την κίνηση, πιστεύοντας ότι έτσι πλήττει περισσότερο την δουλειά τους. Ο Θόδωρος τον συμβουλεύει να πουλήσει και εκείνος την άμαξά του και να κάνει κάτι άλλο, όμως ο κύρ-Ανέστης είναι αμετανόητος: "Εγώ αμαξάς γεννήθηκα, αμαξάς θα πεθάνω"! Όμως κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να σταματήσει αυτή τη δουλειά, όταν το γέρικο άλογό του δεν μπορεί πια να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Για να καταφέρει να επιβιώσει, γίνεται πλανόδιος πωλητής τσιγάρων. Η υγεία του όμως κλονίζεται ανεπανόρθωτα... 

Αξιόλογη παραγωγή της Φίνος Φιλμ, με ωραίες ερμηνείες και άρωμα παλιάς Αθήνας. Το αυτοκίνητο εδώ δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως είναι το μέσο για να τονιστεί η αντίθεση μεταξύ παλιού και νέου. Τα αμερικάνικα ταξί είναι η πρόοδος και ο "πολιτισμός", σε μια εποχή που οτιδήποτε παλιό θεωρείται ξεπερασμένο και αρχίζει να μπαίνει στο περιθώριο. Και φυσικά εξαίρεση δεν αποτελούν οι άμαξες και οι ρομαντικοί αμαξάδες. 

Πρωταγωνιστούν: Ορέστης Μακρής, Βασίλης Αυλωνίτης, Αντιγόνη Βαλάκου, Χρίστίνα Καλογερίκου, Στέφανος Στρατηγός, Γεωργία Βασιλειάδου, Παντελής Ζερβός, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Ερρίκος Κονταρίνης. 

Η ταινία έκοψε 138.620 εισιτήρια και ήρθε στην πρώτη θέση τη σαιζόν 1956-1957. 




Β.Α
Hellenic Motor History © (2022)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου