Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Τα best sellers της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου, Φεβρουάριος 2023. Δυναμική αντεπίθεση του ομίλου Stellantis. Το Citroen C3 No 1 τον Φεβρουάριο, το Corsa στην κορυφή του διμήνου.

 


Ανοδικές τάσεις επικρατούν στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου, με τις συνολικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στις 20.488 μονάδες κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, από 14.017 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι (+46.2%). Η Toyota βρέθηκε στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης, με 2.404 μονάδες και 11.7%, όμως το προβάδισμα της είναι σχετικά μικρό. Η ιαπωνική εταιρεία ήρθε στην δεύτερη θέση κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, όμως διατήρησε σταθερά υψηλές πωλήσεις σε αυτό το διάστημα. Η Opel κατέλαβε την κορυφή τον Ιανουάριο με μια δυνατή επίδοση (1.390 μονάδες), όμως τον Φεβρουάριο υποχώρησε στην τέταρτη θέση με 826 μονάδες. Αντίστοιχα, η χρονιά ξεκίνησε καλά αλλά όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακά για την Peugeot, που ήρθε πέμπτη με 952 μονάδες και 9.0% τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο ανέβασε στροφές και τερμάτισε πρώτη με 1.309 πωλήσεις και μερίδιο 13.1%. Για την ώρα φαίνεται πως η Toyota δέχεται πιέσεις από τον ανταγωνισμό, όμως αυτό δεν αγορά μόνο την γενική εικόνα. To Toyota Yaris, πρωταθλητής της ελληνικής αγοράς επί μια δεκαετία, αποδείχθηκε ανίσχυρο να βρεθεί στην κορυφή των πωλήσεων. Τον Ιανουάριο το Opel Corsa ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της αγοράς με 1.055 μονάδες, αναμφίβολα μια εξαιρετική επίδοση. Στην δεύτερη θέση ήρθε το Citroen C3, που τερματισε δεύτερο με 769 πωλήσεις και το Yaris αρκέστηκε στην τρίτη θέση με 644 πωλήσεις. 

Τον Φεβρουάριο το Citroen C3 κατέκτησε την κορυφή των πωλήσεων με 679 μονάδες. Μετά την μέτρια επίδοση του Ιανουαρίου (346 μονάδες), το Peugeot 208 επανέκαμψε και τερμάτισε στην δεύτερη θέση με 624 μονάδες. Το Opel Corsa δεν επανέλαβε βέβαια την εντυπωσιακή επίδοση του Ιανουαρίου, όμως οι 518 πωλήσεις του Φεβρουαρίου του χάρισαν την τρίτη θέση και του επέτρεψαν να διατηρήσει την θέση του στην κορυφή, με συνολικά 1.573 πωλήσεις στο πρώτο δίμηνο. Η πρώτη τριάδα του μήνα κατακτήθηκε λοιπόν από τον όμιλο Stellantis, όμως η δυναμική του δεν εξαντλήθηκε εκεί. Στην τέταρτη θέση ήρθε το Peugeot 3008, με 407 πωλήσεις τον Φεβρουάριο. Η Toyota συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα με το Yaris Cross, που πέτυχε 394 πωλήσεις. Το Toyota Yaris ακολούθησε στην έκτη θέση με 330 πωλήσεις, μια μάλλον χαμηλή επίδοση για το συγκεκριμένο μοντέλο. Βέβαια στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου κατέλαβε την τρίτη θέση της γενικής, με 974 μονάδες. Όμως το Peugeot 208 βρέθηκε τέταρτο σε απόσταση αναπνοής, με 970 μονάδες. Το Citroen C3 βρέθηκε στην δεύτερη θέση με 1.448 μονάδες, εφόσον διατήρησε την δυναμική του για όλο το εξεταζόμενο διάστημα. 


Citroen C3

Βέβαια είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη στο πως θα διαμορφωθεί η αγορά αυτοκινήτου μέσα στο έτος. Όμως είναι φανερό πως τα μικρά μοντέλα του ομίλου Stellantis ξεκίνησαν την χρονιά με άγριες διαθέσεις και μέχρι στιγμής έχουν αφαιρέσει την ηγεμονία από το Toyota Yaris, ενώ εντείνουν τον ανταγωνισμό έναντι της ιαπωνικής εταιρείας συνολικά. Μάλιστα τα Opel Corsa και Citroen C3 προηγούνται από το Yaris σε απόσταση ασφαλείας. Επιπλέον, ικανοποιητική κρίνεται και η επίδοση του Citroen C3 Aircross, που ήταν τρίτο σε πωλήσεις στην υποκατηγορία B-SUV, με 424 πωλήσεις στο δίμηνο, ισοφαρίζοντας το Suzuki Vitara. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατηγορία των supermini (segment B) είναι η δημοφιλέστερη στην ελληνική αγορά. Στο πρώτο δίμηνο κατείχε το 59.3% με συνολικά 12.153 μονάδες. Τα κλασικού τύπου hatchback της κατηγορίας πέτυχαν 6.966 πωλήσεις, ενώ τα B-SUV 5.187 πωλήσεις. Στα μικρομεσαία (segment C) κυριάρχησαν οι SUV προτάσεις με 4.192 μονάδες και τα κλασικά οικογενειακά περιορίστηκαν σε 1.386 μονάδες, με τις πωλήσεις της κατηγορίας συνολικά στις 5.578 μονάδες (27.2%). 






B.A
  © Hellenic Motor History (2023)
   Στοιχεία πωλήσεων: ΣΕΑΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου